Annons
Insändare

Ryska eliten och Östersjön

Herrar Reinfeldt och Bildt har i dagarna besökt vår storegranne i öster.
Insändare • Publicerad 22 mars 2010

Det är för övrigt han som bestämmer agendan. Det har sagts att den ryska eliten skiter i Östersjön. Liksom att det finns samband mellan luxuösa armbandsur och övergödningen av Östersjön. Det har nu uppdagats att Rysslands statsmakt i hemlighet har dumpat enorma mängder gamla vapen av olika slag inom svensk ekonomisk zon. Det handlar inte "bara" om ammunition utan (enligt uppgift) även om mycket farligare, även giftiga saker (BC-stridsmedel).

Men från svensk sida stryker man den ryske björnen medhårs som vanligt. Där får detta med både miljön och svensk ekonomisk zon stryka på foten. Det blir våra barn och barnbarn som en gång får axla eländet. Angående övergödningen släpper bara Kaliningrad varje dag ut orenat avlopp från 450 000 invånare. Urin och fekalier förvandlar havet till en sumpig dypöl. Även fosfor i enorma mängder släpps ut från den ryska staden. De ryska ledarna har viktigare saker att tänka på än havsmiljön, fisken. De tänker mer på stridsvagnar, kärnvapen, nya offensiva superfartyg. Sedan 1997 har Ryssland fördubblat sina militärutgifter. Men tack vare inkomster från olja och gas har de nu en valutareserv på hela 600 miljarder dollar.

Annons

Beträffande armbandsur så har president Medvedev en klocka värd 32 000 dollar. Vice borgmästare Resin har en som kostar en miljon dollar. Någon har påstått att Ryssland är en bananrepublik och struntar i sin befolkning. Eliten (KGB-maffian) tar för sig. Men det "rika" Sverige betalar.

SIDA har redan betalat upp mot 30 miljoner (motsvarar flera armbandsur). Vi betalar för reningsverk. 2006 gav Sverige bistånd med 400 miljoner. Kan vara intressant att nämna att en viss ny kärnvapenbestyckad rysk ubåt började tas i drift det året.

Nilla Andersson
S W Reinlert
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons