unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

RUT-tjänsterna gör välfärden bättre

”Det tråkiga är att röster på vänsterkanten vill få oss att tro att RUT tar pengar från vården och välfärden när det är precis tvärtom”, skriver Patrik Holmberg (C).
Arkivbild.
Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nu är företag och företagsamhet viktigare än någonsin. En pandemi har lagt fälleben för människor och verksamheter runt om i hela världen. Allt och alla drabbas. I Sverige går många branscher på knäna och företag tvingas i konkurs. I det läget måste vi göra allt vi kan för att stötta företagen. För matematiken är enkel: Inga företag – inga skatteintäkter. Inga skatteintäkter – ingen välfärd. Det är alltså företagen som är grunden till hela vår välfärd. En tydlig och positiv stimulans för att hjälpa igång ekonomin och få Sverige fortare på fötter är att höja taket för hushållsnära tjänster, så kallade RUT-tjänster.

Det tråkiga är att röster på vänsterkanten vill få oss att tro att RUT tar pengar från vården och välfärden när det är precis tvärtom. Rutavdraget bidrar med pengar till både kommun och stat!

Ser man sedan till vilka som jobbar och anställs i företagen så är RUT särskilt betydelsefullt för svagare grupper på arbetsmarknaden. Jämfört med arbetslivet i stort är andelen anställda högre bland personer utan gymnasieutbildning och bland utrikesfödda. Nära hälften av de som jobbar inom RUT saknar gymnasieutbildning och andelen utrikesfödda är mer än dubbelt så hög som i övriga branscher.

Den som köper tjänsten betalar merparten av den utförda tjänsten - och till det skatt. För varje investerad krona får staten tillbaka mellan 1 och 1,70 kronor, beroende på hur stor andel av de nyanställda som kommer från arbetslöshet.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på trelleborgsallehanda.se, appen MinTA och e-tidning tis, tors, lör. 159 kr per månad!

Det är bra för de som får ett arbete att gå till. Det är bra för de som köper tjänsterna. Det är bra för skatteintäkterna. Det är alltså helt igenom bra för Sverige.

Ett räknefel kan faktiskt vara boven i dramat när vissa påstår att RUT skulle vara en kostnad för staten. Felet bottnar i att man helt enkelt inte räknat med de skatteintäkter som tjänsterna ger. Och man behöver naturligtvis se till helheten innan man summerar. Summa summarum så tjänar staten pengar på dessa jobb.

Det nya som nu kommer är att tvättjänster ska bli del i RUT. Vanlig vardagstvätt, alltså. Det då många äldre behöver hjälp med just tvätt. Man ska även kunna köpa tillsyn av sitt boende när man är bortrest. Det är positivt att allt fler tjänster omfattas av RUT. Det skapar såväl jobb som skatteintäkter.

Det är bra för Sverige.

Patrik Holmberg (C)

Läs mer

Axel Bengtsson vill att trelleborgarna ska få sin röst hörd och samlade in namn som nu har resulterat i ett klubbat beslut om en folkomröstning.

Trelleborg

Nöjd initiativtagare till folkomröstningen: ”Det är nu kampanjarbetet börjar”

Axel Bengtsson tycker S agerar förvirrat. ”De vill ha kakan och äta den”

Regionrådet: ”Åk inte till Danmark!”

Coronaviruset

Regionrådet: ”Åk inte till Danmark!”

Han hoppas även att danskarna stannar hemma.

Arkivbild.

Trelleborg

Brott: Trelleborgare krävs på 42 000 av Försäkringskassan

60-åring intygade oriktigt att han deltagit i kurser, enligt kassan.

Corona: Skånetrafiken delar ut 100 000 munskydd

Trelleborg

Corona: Skånetrafiken delar ut 100 000 munskydd

Gratis munskydd kommer åter att erbjudas till Skånetrafikens kunder.

Arkivbild.

Trelleborg

Trelleborg: Man misstänks ha lurat till sig två miljoner

Mannen ska i flera år ha förfogat över ett falskt bank-id.

Ja till folkomröstning om hamninfarten

Ringvägen i Trelleborg

Ja till folkomröstning om hamninfarten

Majoriteten blev överkörd – fyra oppositionspartier avgjorde.