Annons
Insändare

Rubinarens plånbok med obegränsade tillgångar

Inget politiskt parti i Trelleborg är inte medvetet om att kommunens ekonomi redan är maxad, där finns inget utrymme för någon av drömprojekten. Lånetaket är redan utnyttjad fullt ut.
Publicerad 30 april 2019
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Här kan Trelleborg växa – nu, menar skribenten
Här kan Trelleborg växa – nu, menar skribentenFoto: Tomas Nyberg

Det nya förslaget på en västlig infart glömmer att fixa översvämningsproblemet och den höga ljudnivån på Stavstensvägen, man fortsätter att drömma och glömmer verkligheten.

Trafikproblemen har en egen dimension i Trelleborg.

Annons

När jag satt i byggnadsnämnden (ja det hette så på den tiden) så hände sig att jag behövde hem och hämta dokumentationen före möte kl 17.00, då körde jag hemifrån i norra Trelleborg till Rådhuset på sju minuter, passerade två trafikkaos (Hedvägen och Strandgatan).

Rubinaren vill att Trelleborg skall växa, men glömmer att Övre har legat i träda i många år liksom Rådhustomten. Gamla Trebolittomten ligger också öde, här kunde man anlägga en park. Nu blir snart brandstationen ledig och den skall väl också ligga i träda i många år.

Under den här drömtiden så har många kommuner vuxit men Trelleborg har stått stilla.

Men Trelleborg har inte vuxit ur trotsåldern, redan vår kyrka är ett svartbygge det vill säga utan erforderligt tillstånd. Nu har vi en ”stenlada” som inte klarar klimatet och är lappad och lagad, trots sin ringa ålder på drygt 100 år. Men prestigen är viktig.

På tal om trotsåldern så vill Rubinaren stänga hamnen om han inte får en Sjöstad.

Ja som sagt prestigen är viktig, andra städer har ringväg och sjöstad. Varför kan inte Trelleborg leva på sina egna meriter?

Nu har vi nya kunskaper som visar att ringväg inte är en bra lösning. Hamnen får snart konkurrens från Danmark. Biltrafiken blir snart elektrifierad. Helt nya förutsättningar.

Sjöstaden får nya problem med stigande havsnivåer. För att inte tala om den otrivsamma vinden från de stora husen som drar ner vinden i marknivån, det är bara att åka till Västra hamnen i Malmö för att kolla.

De gamla fiskelägena har låga hus med de sluttande tak och som skickar upp vinden, kompletterat med växtlighet så får man en trivsam miljö även här.

Det finns politiker som fortfarande går i tron att projekt Sjöstad är en plusaffär för kommunen, trots att det finns kunskap som visar att det är en minusaffär på flera miljarder.

Kjell Forsberg

Annons
Annons
Annons
Annons