Annons
Insändare

Rör inte folkbildningen!

Till Thomas Nilsson (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Publicerad 12 november 2020 • Uppdaterad 13 november 2020
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den verksamhet som studieförbunden genomför och erbjuder skapar ett mervärde på så många sätt, skriver Inger Aparicio.
Den verksamhet som studieförbunden genomför och erbjuder skapar ett mervärde på så många sätt, skriver Inger Aparicio.Foto: Urban Nilsson

Vad är det som pågår i vår kommun? Ska ni verkligen medverka till att än en gång skära ner på folkbildningen i Trelleborg?

Thomas Nilsson, har du verkligen klart för dig vad detta innebär och vilka konsekvenser detta får för de 5 000 personer i veckan som antingen genom föreningsverksamhet eller studiecirklar är anslutna till något av de studieförbund vi har i kommunen. 5 000 personer i veckan, Thomas! Då är inte alla kulturevenemang såsom, konserter, författarkvällar och alla andra kulturevenemang vi har på biblioteket, Vattentornet, i skolorna etc. etc. medräknade.

Annons

5 000 personer i veckan är mer än 10 procent av invånarna i kommunen!

Tack vare det kommunala bidraget har studieförbunden möjlighet att ge det lokala föreningslivet stöd och service i form av lokaler, material, teknik, hjälp med projektansökningar, inbjudningar, anmälningar, ta hand om fakturering, trycka affischer och flyers samt i vissa fall stå som arbetsgivare när vi som förening anlitar frilansande kulturarbetare till våra olika kulturprogram. Den möjligheten försvinner helt om det kommunala bidraget till studieförbunden slopas.

Dessutom kommer det kommunala bidraget i stor utsträckning tillbaka till kommunen i form av lokalhyra, handlar varor och tjänster i kommunen samt anställer människor som bor i kommunen och som betalar in skatt till kommunen.

Ta till exempel ABF i kommunen. Det kommunala bidraget är på 1 miljon kronor om året. Denna miljon går direkt tillbaks till kommunen eftersom hyran på Gasverksgatan är på 1 miljon om året och det är kommunen som hyr ut lokalen. Alltså kostar det inte kommunen en enda krona i reda pengar.

”Nu är det verkligen på tiden att du höjer rösten på kommunfullmäktigemötena och gör ditt jobb och slåss för att alla i kommunen ska ha möjlighet till en meningsfylld fritid.”
Inger Aparicio

Ni vill dra in 1,7 miljoner från folkbildningen. Det innebär att de återstående 700 000 kronor är fördelade på de andra studieförbunden och där säkerligen en stor del av dessa pengar också går tillbaks till kommunen i någon form.

Så vad är det egentligen ni håller på med, Thomas Nilsson? Kan du förklara det?

Den verksamhet som studieförbunden genomför och erbjuder skapar ett mervärde på så många sätt, eftersom den både fyller fyra viktiga syften, (stärka demokratin, möjliggör för människor att påverka sin livssituation, utjämna utbildningsklyftor samt öka delaktigheten i kulturlivet), som är ett villkor för statsbidragen.

Det innebär att vi inte kan söka statsbidrag och är en nådastöt för folkbildningen!

Är du Thomas Nilsson, medveten om konsekvenserna av det här förslaget? Är du det Thomas? För om du är det så kommer du som ordförande i kultur- och fritidsnämnden tillsammans med din nämnd att slåss för att detta inte ska bli verklighet!

Nu är det verkligen på tiden att du höjer rösten på kommunfullmäktigemötena och gör ditt jobb och slåss för att alla i kommunen ska ha möjlighet till en meningsfylld fritid. Nu kan du inte sitta tyst längre på mötena utan att tala eller svara på frågor som du gjort hittills!

Annons

Rör inte folkbildningen!

Inger Aparicio

Annons
Annons
Annons
Annons