Annons
Insändare

Rivningshotet verkar nu obönhörligen infrias

Det är med stor förfäran jag läser om planerna för tomten med Nordströms gamla smedja i hörnet Bryggaregatan/Västergatan. Intrycket med den beslutade rivningen av byggnaderna på tomten är att styrande i Trelleborg verkar vara fullständigt oberörda av de senaste decenniernas ånger över 60- och 17-talens rivningar som man kan se i andra städer.
Insändare • Publicerad 9 september 2009

Rivningshotet som legat över de gamla gatuhusen en tid verkar nu obönhörligen infrias. I samband med ägarbytet av fastigheten kunde man hoppats att de nya ägarna, Trelleborgshem AB, skulle visa större varsamhet om dessa av få äldre hus som finns kvar i Trelleborg. Men styrelsens ordförande, Göran Gunnesson skräder inte orden när han talar om att asfaltera tomten snarast möjligt. Någon tid för eftertanke verkar inte finnas överhuvudtaget.

Turerna kring tomten har pågått en tid, och det har beslutats om rivningslov samt bygglov, beslut som kan kännas onödiga att ändra på. Men till styrelsen i Trelleborgshem; fundera åtminstone några dagar över om det inte finns några kvalitéer med gatuhusen. Till exempel småskalighet, historia värd att bejaka, äldre hus som har själ och så vidare. Och kanske ska man tänka över om det är just där man ska bygga nya hus. Där det redan står hus.

Annons

Det finns i Trelleborgs stadskärna en mängd öppna hål i gatubilden där man med fördel kan placera nya hus, Sockerbrukstomten inte minst.

Eller varför inte en låg huslänga framför Trelleborgshems eget kontor i gamla polishuset, som tillsammans med de hotade gatuhusen på andra sidan Västergatan skulle skapa ett intimt, trevligt gaturum.

Det finns fortfarande möjligheter att ändra planerna och börja inventera tomtens hus för en restaurering och ombyggnad till exempelvis bostäder. Jag hoppas att styrelsen i Trelleborgshem börjar tänka i dessa banor och tar chansen att skapa en mycket attraktiv miljö i hörnet Bryggaregatan/Västergatan.

Nilla Andersson
Calle Hall Karlström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons