Annons
Insändare

Risken är stor att barnomsorgen dräneras

Insändare • Publicerad 25 september 2007
Att ha sina barn på dagis, hos välutbildade pedagoger och till en rimlig kostnad, är ett mycket förmånligt erbjudande som gjort Sverige till världens kanske mest jämställda land, skriver insändarskribenterna. ARKIVBILD:
Att ha sina barn på dagis, hos välutbildade pedagoger och till en rimlig kostnad, är ett mycket förmånligt erbjudande som gjort Sverige till världens kanske mest jämställda land, skriver insändarskribenterna. ARKIVBILD:Foto: 

Svar till Kjell Bornhager och Anders Alkewall (den 14 september).

Det är positivt att kristdemokraterna Kjell Bornhager och Anders Alkewall i Vellinge är bekymrade över alltför stora barngrupper på våra förskolor. Men det är inte så lätt att förstå hur det skulle kunna bli mer personal och mindre barngrupper, samtidigt som kommunen tar på sig nya utgifter. Detta för att subventionera föräldrar som inte vill förvärvsarbeta och utan att veta hur många som kommer att ansöka om pengarna.

Annons

Ibland talas det om rätten att vara hemma med sina barn i stället för att ha dem på förskolan. Det finns väl ingen som nekar någon detta? Att ha sina barn på dagis, hos välutbildade pedagoger och till en rimlig kostnad, är ett mycket förmånligt erbjudande som gjort Sverige till världens kanske mest jämställda land. Innan barnomsorgen var utbyggd var det för många kvinnor i praktiken omöjligt att förena arbetsliv och föräldraskap.

Ni kristdemokrater talar om valfrihet. Men handen på hjärtat, hur många familjer har möjlighet att leva på en inkomst plus ett vårdnadsbidrag på 3000 kronor i månaden? Oavsett hur stora uppoffringar familjen gör blir det för de flesta mycket svårt att klara månadens boendekostnader, mat, kläder och annat nödvändigt på de inkomsterna. Det krävs att den ena parten, i absolut flest fall mannen, har en mycket hög inkomst för att det hela ska vara möjligt. Ensamstående föräldrar ska vi inte tala om. Den gruppen tycks helt bortglömd i detta tal om "valfrihet". Att leva på 3000 kronor för den som står ensam med sina räkningar varje månad är inte en realistisk möjlighet men krist-demokraterna har väl aldrig gjort sig kända för någon helhetssyn i sin familjepolitik. Det vore för övrigt intressant att höra vad lokala företrädare för folkpartiet tycker om förslaget ur jämställdhetssynvinkel.

Det är också viktigt att inte glömma de långsiktiga riskerna med att vårdnadsbidraget blir en kvinnofälla. Vad händer med den pensionsgrundande inkomsten under dessa år? Hur många familjer ser till att den förvärvsarbetande parten solidariskt sätter av pengar varje månad till den hemmavarande förälderns framtida pension? Det är lätt att skjuta sådana frågor på framtiden men en dag kommer den krassa verkligheten i fatt, när det var tänkt att njuta av tillvaron på ålderns höst.

Vi kan alltså inte instämma i några gratulationer till Vellinges föräldrar och barn till följd av ett eventuellt införande av vårdnadsbidrag i kommunen. Dessutom är vår oro alltför stor för att detta leder till en ekonomisk dränering av barnomsorgen. Det skulle innebära rakt motsatt utveckling till vad Kjell Bornhager och Anders Alkewall målar upp, med sänkt kvalitet och större snarare än mindre barngrupper.

Vi socialdemokrater vill hellre fortsätta satsningarna på den fantastiska svenska förskolan. Vi vill öka personaltätheten och fortsätta satsa på såväl utbildning som fortbildning för de anställda. Dessutom vill vi fortsätta utveckla det pedagogiska innehållet i verksamheten så att barnen fortsätter att ha roligt, lära sig saker och utvecklas tillsammans med andra barn. Allt detta medan deras föräldrar arbetar, utbildar sig eller söker arbete, i trygg förvissning om att barnen har det riktigt bra.

Benny Wiklund

ordförande i Vellinge arbetarekommun

Inger Jarl Beck

riksdagsledamot (s)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons