Annons
Insändare

”Risk för att en ny pandemi dyker upp i Trelleborg hänger i luften”

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, menar att det inte handlar om om utan när nästa pandemi är här!
Publicerad 12 januari 2024
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten förespråkar växtbaserad kost.
Skribenten förespråkar växtbaserad kost.Foto: Janerik Henriksson/TT

Mattias Espert vill expandera sitt grisföretagande med en ny stor grisanläggning på Jordberga. Denna storsatsning går stick i stäv med vad forskare och experter säger. Livsmedelsverket slår fast att alla kan äta en växtbaserad kosthållning, den främjar ens hälsa samt är bättre från ett miljö- och klimatperspektiv.

Men Espert tänker föda upp 11 200 så kallade slaktgrisar. Samtidigt som det varnas för vår höga köttkonsumtion. Senast i SR-programmet Klotet. Även Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet och chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research, menar att konsumtion av rött kött bidrar till negativ klimatpåverkan. Vi har överstigit sex av nio planetära gränser. Men det beaktas tydligen inte när det ges tillstånd för ny anläggning för grisuppfödning enkom för humanföda.

”Livsmedelsverket slår fast att alla kan äta en växtbaserad kosthållning, den främjar ens hälsa samt är bättre från ett miljö- och klimatperspektiv.”
Johanna Månsson
Annons

Hela bygden på drygt 100 personer försöker dock stoppa Esperts planer. Men trots protester riskerar bygden bli grannar med 10 000-tals grisar – inklusive försämring utav högklassig åkermark, vattenbrist, trafikstörningar och risk för salmonellasmittspridning etcetera.

Grisföretagaren själv tycker det är jättekul att satsa på grisar, för det ger bra avkastning på insatt kapital. Storsatsningen kommer ge dubbel utdelning. Han menar att grisgödsel blir både grön energi och biogödsel till närliggande lantbruk/rika gårdsägare. Möjligheten att föda upp koldioxidneutrala grisar kan med andra ord generera än mer klirr i Espers ”spargris”.

Espert bör omvärdera sitt beslut, där en riktig grön omställning med växtbaserad livsmedelsproduktion är det enda anständiga att satsa på.

Johanna Månsson

Annons
Annons
Annons
Annons