Annons
Insändare

Ringvägar tillhör 1900-talet

Grattis Trelleborg till nytänkande och välkommen in i moderniteten och framtiden!
Insändare • Publicerad 6 november 2013
Skribenten menar att Trelleborg inte behöver en yttre ringväg. Arkivfoto: Claes Nyberg
Skribenten menar att Trelleborg inte behöver en yttre ringväg. Arkivfoto: Claes NybergFoto: 

Det är glädjande att det i Trelleborg nu finns ett gäng ungdomligt tänkande och erfaret kreativa kvinnor och män som vill lämna bakom sig en begränsad och hämmande syn på Trelleborg genom att inrymma omlandet Söderslätt och flytta perspektivet en bra bit ut i Europa. De företräder Miljöpartiet de grönas förslag till fördjupad översiktsplan och de arbetar mot en modernitet som hör framtiden till. Där möter vi planer på en ekologisk och havsnära stadsdel i öster, utan att föröda värdefull jordbruksmark och där höjden över havet är en garanti mot de översvämningar som vi snart har att vänta på grund av jordens uppvärmning.

Man vill också utveckla hamnen i Sveriges näst största stapelstad i riktning mot grön sjöfart, samt på land öka gång- och cykelstigar och en ökad handel med närproducerade livsmedel. Vidare återupptas tanken på pågatåg med ny station vid till exempel Mellanköpinge. Tänk om det fanns ett pågatåg som hette Corfitz Beck-Friis efter greven på Börringe kloster, han som återgav Trelleborg sina stadsrättigheter 1867 eller efter Harald Lindahl, han som utforskade Trelleborgs historia under tusen år. Eller efter någon av alla fantastiska kvinnor som funnits i Trelleborg under hundra år.

Det är en glädje att se detta i en debattartikel i Trelleborgs Allehanda (den 4 oktober) – i stället frö en gammaldags yttre ringväg som vi inte behöver. En sådan ringväg är en typisk 1900-talsidé som vi vuxit ifrån på 2000-talet!

Nilla Olsson
Eric Mårtensson, före detta museiintendent, folkbildare, forskare och skribent
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons