Annons
Insändare

Resurserna ska läggas där kunderna finns

Insändare • Publicerad 25 november 2005
Söderslättsgymnasiet – inte bäst men billigast! ARKIVBILD: TOMAS NYBERG
Söderslättsgymnasiet – inte bäst men billigast! ARKIVBILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Fler elever på Söderslättsgymnasiet [S] oförändrad budgetram = mindre pengar per elev. Och pengapåsen per elev blir ännu mindre i takt med att elevantalet ökar och budgetramen ligger fast. "Det går ändå att genomföra en spjutspetsskola!" Förvaltningschefen pekar helt ogenerat ut budgetriktningen. Sådana budskap har hög mysfaktor hos kommunalrådet. En tjuga på att förvaltningschefen satt sitt huvud i pant på detta i rådhuset. Men det är ingalunda några problem för lärarna. Lärarna gräver ju redan i golvet för att lägga ribban ännu lägre.

Petter Birgersson efterlyser i TA (den 19 november) en tydlig "affärsidé", typ IKEAs. Åtta konkreta frågor har tidigare ställts direkt till förvaltningschefen i TA. Hon levererade ett undanglidande "ickesvar" där det i stället borde ha presenterats [S] just det [S] en affärsidé! Ett sådant tillfälle! Men utan skammens rodnad försitter förvaltningschefen detta tillfälle.

Annons

Här kommer förslag till affärsidé: "Vi ska till lägsta möjliga kostnad sätta högsta möjliga betyg!" Inget nämns om kvaliteten men det görs ju inte i IKEAs affärsidé heller, vad det beträffar så här kommer en till: "Vi är inte bäst men vi är billigast!"

I en rambudget med "nollvision" är det naturligtvis svårt att få pengarna att räcka till. Detta faktum hindrar inte (som man skulle kunna tycka) att förvaltningen får svälla hur mycket som helst. Med en enkel räkneoperation kan vem som helst räkna ut att fler resurser i "staben" kostar resurser på "golvet". I den gemensamma tårtan kan man bara flytta runt russinen. Kanske dags att kasta denna tårta med russinslagsida? Ja, ja, man kan gå vilse i många bakverk och en misslyckad tårta förtjänar inte bättre än att kastas.

För tredje året i rad fanns inget fungerande schema när höstterminen startade. Trots att det föregående år utlovats att schemaläggningen skulle fungera. I detta kaos kunde lärarna inte hitta sina böcker, kemiinstitutionen fungerade inte. Särskolans schema ändrades ideligen [S] det är oursäktligt! Salsschemat fungerade inte. Eleverna fick skickas hem eller ut på håltimmar! En konsult (85000 kronor) kallades in för att få schemaläggningen att fungera [S] utan resultat. Bara att betala! Tänk så mycket fortbildning vi kunnat få för dessa pengar. För våra konfiskerade fortbildningspengar utbildas skolledningen och underhålles med fina middagar. Nu ser vi till vår häpnad att ledningen utbildas igen! Tänk vad mycket spjutspetsskola vi kunde få för dessa pengar, du Egil

Nu ska vi inte gå omkring här och bara gnälla. Kritik är bra men konstruktiv kritik är bättre. Min värderade kollega "Bäh" i denna djurfarm föreslår att vi gör precis tvärtom. Ja, varför inte? Redan Janne Carlzon på SAS vände på sin tid upp och ner på pyramiden. Han insåg att resurserna ska läggas där kunderna finns. Behöver detta mycket vinstgivande koncept utvecklas ytterligare? Nä, jag tror inte det!

Kära föräldrar och elever, ärade politiker, värderade läsare och skattebetalare: Fundera gärna över hur skattepengarna hanteras, när man på fullaste allvar prognostiserar en sänkning av "elevkontot" samtidigt som man utan att skämmas det ringaste tillåter stab och ledningspersonal att växa i det oändliga. Det är skamligt!

Muh!

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons