Annons
Insändare

Resultatet av äldrereformen som vi ser i dag blev inte bra

Kommentarer till Karin Bengtsson (den 23 januari).
Publicerad 28 januari 2021
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Utgångspunkt för vården skall vara den enskilda vårdtagarens behov, anser skribenten.
Utgångspunkt för vården skall vara den enskilda vårdtagarens behov, anser skribenten.Foto: Sanna Tedeborg

Jag vill påstå att systemfelet, vilket det än är, har fått som resultat att vi fått en äldrevård i fritt fall med aktörer, region och kommun som tycks sakna vilja, kanske förmåga, att samarbeta.

Det är kommunen som bestämmer i alla frågor som berör hemvården. Behandlande läkare i regionen, även en specialist med medicinsk kunskap om vårdtagaren, anses uppenbarligen överflödig. Det är medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS, som avgör vad som är adekvat vård även om läkaren är av annan åsikt.

Annons

Karin Bengtsson belyser verkligen ett viktigt ämne som borde uppmärksammas av den enskilda medborgaren i god tid innan hen själv blir kund i äldrevården. Då är det för sent att reagera. Ett vet man med säkerhet nämligen att det stora flertalet av alla, som i dag är i arbetsför ålder, kommer att behöva äldrevård av något slag. Det går fortare än man tror att den tiden kommer.

”Ett vet man med säkerhet nämligen att det stora flertalet av alla, som i dag är i arbetsför ålder, kommer att behöva äldrevård av något slag.”
Lena Göransson

Efter grundliga och djupa efterforskningar drar jag följande slutsatser:

Äldrevården är komplex och reglerad av ett antal lagar och principer. Materialet är svårtillgängligt. Inte så sällan görs olika tolkningar av vad som gäller varför det också finns ett antal domar från olika instanser. Vågar påstå att ingen behärskar vad som gäller fullt ut. Det är därför av yttersta vikt att man är öppen för olika synpunkter och drar nytta av varandras kompetenser oavsett om man representerar region eller kommun.

Socialstyrelsen har lämnat nationella riktlinjer för hur vården skall bedrivas. Riktlinjerna utgår ifrån socialtjänstlagens intentioner och den värdegrund som finns uttalad och anger hur vården bör bedrivas.

Sammanfattningsvis påstår jag:

1. Utgångspunkt för vården skall vara den enskilda vårdtagarens behov.

2. Vårdtagarens egna synpunkter och önskemål skall beaktas.

Utöver socialtjänstlagen spelar arbetsmiljölagen en viktig roll i det praktiska vårdarbetet. Ofta står tyvärr socialtjänstlagen och arbetsmiljölagen mot varandra. Båda dessa lagar har samma rättsliga tyngd vilket innebär att ingen av lagarna har företräde framför den andra. Även på detta området finns det förutom lagtext också lagförarbeten som behöver studeras för att på rätt sätt tolka lagen. Eftersom parterna ändå inte alltid kan enas finns ett antal domstolsavgöranden som tjänar som vägledning i det enskilda fallet.

Resultatet av äldrereformen som vi ser i dag blev inte bra. En översyn av hur systemet fungerar borde ske inom det snaraste. I avvaktan på att så sker bör man betänka att i den bästa av världar löser man problemen i sämja för att undvika krig.

Lena Göransson

Annons
Annons
Annons
Annons