Insändare

Renovera och rusta upp Köpingeskolan

Insändare • Publicerad 7 februari 2007
Att stänga Köpingeskolan skulle vara ett misstag som våra folkvalda kommer att behöva ta konsekvenserna av vid nästa val, skriver insändarskribenten. ARKIVBILD: PETER ÅKLUNDH
Att stänga Köpingeskolan skulle vara ett misstag som våra folkvalda kommer att behöva ta konsekvenserna av vid nästa val, skriver insändarskribenten. ARKIVBILD: PETER ÅKLUNDHFoto: 

I måndags var jag på ett möte med beslutsfattande personer inom skolvärlden i Trelleborg.

Det var ett möte som varade i flera timmar och innehöll massor av känslor. Vi fick träffa företrädare som säger att Trelleborg skall vara spetsigt när det gäller skolan. Det är intressant och se hur uddlös spetsen blir när det verkligen kommer till kritan.

Jag får till min stora förvåning höra att man den 5 februari 2007, 52 arbetsdagar efter beslutet togs om att stänga skolan fortfarande inte har något besked att lämna var barnen skall befinna sig när höstterminen 2007 skall starta!!!

Jag var på ett annat möte angående samma fråga i december 2006 då vi föräldrar la förslag att man redan då reserverade paviljonger och därmed möjliggöra att alla eleverna åk 7-9 skulle kunna gå samlade redan under vårterminen 2007. Detta lyssnade man uppenbarligen inte till.

I måndags presenterarde skolledningen ledare ett förslag om att man skall lägga ner Köpingeskolan och skapa en lösning på Pilevallskolan som många experter och pedagoger anser vara helt förkastligt, en två spårig F-9 skola med de två spåren 7-9 i olika byggnader, praktiska och estetiska ämnen åtskilda i olika lokaler, 6 åringar som skall umgås med tonåringar på rasterna och ett upptagningsområde som man väljer att lägga i en cirkel runt Pilevall.

Elever från den östra delen av kommunen och rakt söder om skolan, skall skickas rakt förbi denna skola för att infinna sig på en redan överbelagd Liljeborgsskola med långa håltimmar, undervisning i lokaler avsedda för förvaring i källarplan och så vidare.

Man talar om en elevminskning på några års sikt och då undrar jag vilken hänsyn tar man till barnen som går på Köpingeskolan just nu, utspridda över stan i undermåliga och bristfälliga lokaler? När vi kommer till höstterminen 07 har det gått ett läsår under förhållande som inte kan anses vara ens drägliga.

Om man följer den plan som föreslås av arbetsgruppen som man tillsatt sparar man 3-4 miljoner om året. Det kommer att kosta betydligt mer att ta konsekvenserna av att inte satsa 3-4 miljoner för att behålla den fantastiska möjlighet som en renoverad Köpinge-skola kan ge.

Den ger en lösning på eventuella problem av liknade karaktär i framtiden när man behöver placera ut elever från annan skola. En renoverad Köpingeskola möjliggör att man bibehåller och vidareutvecklar den fina anda av integration av barn från andra kulturer som under många år byggts upp av skolan.

Om kommunen för en fiktiv kostnad, då en renovering måste göras i alla fall, väljer att stänga skolan för gott, gör man ett misstag som våra folkvalda representanter kommer att behöva ta konsekvenserna av vid nästa val och som vi som kommuninvånare kommer att behöva reda ut under lång tid framåt.

Gör ett enkelt val renovera och upprusta Köpinge-skolan till en modern skola till en kostnad motsvarande en bråkdel av vad en ny kostar, för att kunna dra nytta av denna under de närmaste 20 åren! Satsa för att vinna!

Pappa,

Lennart Nordqvist

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.