Insändare

Regeringen har försämrat kraftigt för pensionärerna

Pensioneringen innebär för många att man kan njuta sitt otium efter fullgjort livsverk.
Insändare • Publicerad 18 mars 2013
Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Pensionärerna har lagt sitt strå till stacken för uppbyggnaden av dagens samhälle. De har under sin verksamma tid byggt med sina löner och avsatt kapital till ålderdomen i form av pension. Den pension, som de sedan erhåller utgör cirka 50-55 procent av lönen och ej de utlovade och garanterade 65 procenten.

Lönerna har under åren höjts med tre till fem procent. Procentpåslag innebär ju att lågavlönade får en liten höjning av lönen medan högavlönade får en betydligt högre löneökning. Visserligen fick pensionärerna en höjning av pensionen vid årsskiftet med cirka 450-500 kronor. Detta skedde efter att den så kallade "bromsen" slagit till och sänkt pensionerna. Så i själva verket blev det en minskning av pensionerna när man räknar med höjningar av priser på varor och tjänster, sjukkostnader, medicinkostnader och så vidare.

Beträffande medicinkostnader, så har nuvarande regering bestämt att kraftigt höja nivån på högkostnadsskyddet. Har man av läkare ordinerats en medicin för sina krämpor, så expedieras man en billigare medicin med betydligt sämre verkan och ett flertal tillkommande biverkningar. Sådana mediciner är Simvastatin och Singular med flera. Har läkarna ordinerat denna medicin, så nog ska den nitiska apotekspersonalen ändra till den billigare varianten – trots att dessa skapar biverkningar som i själva verket ger betydligt högre kostnader när biverkningarna ska botas.

Den rike kan genom extra tillägg erhålla de bättre medicinerna, men inte fattigpensionärer. Kostnaderna ska hållas nere, så att de rika får en lägre skattekostnad.

Denna regering har genom de borgerliga partierna lyckats med att kraftigt försämra våra trygghetsförsäkringar för att kunna få råd med ytterligare skattesänkningar och då i första hand för dem som är besuttna. Och de lovar att ytterligare sänka tryggheten för Sveriges invånare. Makt går före välstånd.

Nilla Olsson
Olof Andersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.