Annons
Insändare

Rättvisare regler för livsmedelsinköp

Riksdagen röstade den 10 juni 2021 för regeringens proposition för att förbjuda otillbörliga handelsmetoder i livsmedelskedjan.
Publicerad 1 juli 2021
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är den lokala bonden som sköter om sina djur så bra så att vårt land för tionde året i rad har den absoluta lägsta antibiotikaförbrukningen inom EU, skriver Karin Bengtsson.
Det är den lokala bonden som sköter om sina djur så bra så att vårt land för tionde året i rad har den absoluta lägsta antibiotikaförbrukningen inom EU, skriver Karin Bengtsson.Foto: Annica Jönsson

Den 1 november 2021 träder regelverket i kraft och tillsynsmyndighet blir Konkurrensverket. Riksdagen röstade således genom ett förbud mot oschyssta metoder och gammalt hederligt förnuft och god affärssed ska åter gälla. Att det skall behövas lagstadgas är beklagligt.

Den nya lagen har sin grund i ett EU-direktiv och vårt land var ett av de få länder i EU som inte hade ett lagligt skydd av detta slag.

Annons

Handelns ekonomiska maktövertag är stort och primärproducenternas underläge i förhandlingar om priser och villkor har diskuterats i EU i många år.

Inom livsmedelshandeln finns en hög marknadskoncentration. Med några få aktörer med ICA som den största och som åtnjuter stor marknadskraft så utgör de över 85 procent på landets livsmedelsmarknad. Det är således inte ovanligt att deras marginaler har varit bra.

Detta oligopol har varit grunden för icke justa metoder som inte förekommer på andra marknader. Livsmedelsleverantören i vårt land har sällan några alternativ för avsättning av sina produkter om man inte går via de största aktörerna. Om man inte tar handelns villkor är det för många detsamma som att lägga ner sin verksamhet.

Denna lag är anpassad efter svenska förhållanden och kommer att komplettera riksdagsbeslutet från 2017 om en nationell livsmedelsstrategi som syftar på att öka den svenska livsmedelsproduktionen-

Enligt uppgift så går knappt tio procent av den så kallade matkronan tillbaka till bonden, resten delas mellan livsmedelsindustrin och handeln samt resterande delar går till utlandet i form av importerade matvaror och skatter.

Det är den lokala bonden som sköter om sina djur så bra så att vårt land för tionde året i rad har den absoluta lägsta antibiotikaförbrukningen inom EU. De ser också till att hålla våra landskap öppna och skapar förutsättningar för biologisk mångfald samt anställer, köper tjänster och bidrar till sysselsättning och skatteintäkter lokalt. Det är också bonden som får ta de stora investeringarna och kostnaderna. Bonden sår men skörden får man fördela med andra som tar den största delen av kronan.

Det som kommer att förbjudas är bland annat överdrivna långa betalningstider för färskvaror, att kräva betalning av leverantör som inte är kopplad till försäljningen av jordbruks och livsmedelsprodukter, att vägra leverantören avtal och olovligen använda eller röja leverantörens affärshemligheter.

Vårt land är till 50 procent självförsörjande och hälften av vår mat är alltså importerad. I vårt grannland Finland finns en självförsörjningsgrad på 75 procent. Det är viktigt att vi handlar svenskt och vi kan utveckla den gröna näringen och att vi ställer krav på det som vi äter.

Om vårt lands självförsörjningsgrad skall öka av livsmedel på ett hållbart sätt krävs investeringar på gårdarna. Antalet mjölkbönder halveras vart tionde år, köttproduktionen minskar och åkermark överges och lämnas för fäfot. Grundorsaken till detta är ofta ytterst små ekonomiska marginaler.

Karin Bengtsson

Annons
Annons
Annons
Annons