Annons
Insändare

Rättspsyk? Ja tack! - men på rätt plats!

Att placera en rättspsykiatrisk verksamhet på Mellanköpingeområdet vore lika korkat som att bygga ett vindkraftverk på Stortorget.
Insändare • Publicerad 22 februari 2011

De intagna har inget behov av stadsnära bebyggelse - de är (eller skall vara) inlåsta. En tätortsnära lokalisering påverkar all utveckling inom ett mycket stort närområde. Ingen vill bo eller bedriva någon verksamhet i närheten av en dylik anläggning. Fastighetspriserna påverkas negativt. Utvecklingen av de östra stadsdelarna, inte minst Fagerängsområdet, kommer att blockeras under en lång tid framåt.

Det finns liknande anledningar till att så många andra kommuner avböjt detta "erbjudande" om arbetstillfällen, forskning och en professur!

Annons

Region Skåne måste kunna föreslå rätt plats för en lokalisering och den finns faktiskt i Trelleborg.

I de norra delarna av kommunen finns en liten enklav mellan Svedala och Skurups kommuner, där Näsbyholms gamla skola och före detta lanthandel ligger som skulle passa perfekt. Här skulle ingen känna sig störd av verksamheten och en lokalisering dit kunde betyda mycket för utvecklingen av de norra kommundelarna (Trelleborgs glesbygd).

Läget ger perfekt tillgänglighet för de som ska arbeta på centrat. E22 mellan Malmö och Ystad går precis intill.

Stationen i Näsbyholm kan enkelt öppnas för Pågatågstrafik. Arbetspendlare från Malmö, Svedala, Skurup, Ystad och snart också Trelleborg kan enkelt ta sig till sitt arbete. Forskaren, professorn, som nog inte lär bli skattebetalare i Trelleborgs kommun, får närhet till en stor flygplats.

Polisen, som numera utgår ifrån Ystad, kan snabbt vara på plats via E22 om behov av insats skulle föreligga.

Mark, som eventuellt behövs är inte klass 10 jord, kan säkert förvärvas för en jämförelsevis ringa penning!

Om nu Trelleborg ska vara tillmötesgående i detta ärende måste man rimligtvis få något i gengäld. Varför inte en dygnet-runt-öppen akutmottagning på lasarettet!

Kära politiker! Kör inte på vitryskt manér över kommuninvånarna. Trelleborgarna är ett tystlåtet släkte som inte högljutt ger sig till tals. Varför inte folkomrösta i frågan?

För egen del "sätter jag ner foten" och kommer i ett kommande val att stödja något av de partier som säger nej till lokalisering på Mellanköpingeområdet eller nära en tätort. Jag är nog inte ensam om att tänka i sådana banor?

Nilla Andersson
Den vite ankan
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons