Annons
Insändare

Rätt til havet

Insändare • Publicerad 20 september 2007

Mellan stadens centrala delar och havet sträcker sig ett högt nätstängsel, ca tre km långt, från där järnvägen möter kusten i öster, till in/utfarten till tysklandsbåtarna i väster. Demarkationslinjen går längs hamngatan och strandgatan och den kan man inte passera. Vill man betrakta hamnen och båttrafiken får man bege sig upp i något höghus norr om gränslinjen, eller till Hamngatan 9, fast det kostar en bra slant.

Förra året sa Egil Ahl att "nu skall trelleborgarna återerövra havet". Vad menade han egentligen med det? Menade han nybebyggelsen på Kurland? Den som man felaktigt refererar till som "Stavstens-udde". Eller kanske Gislöv? Hursomhelst ligger dessa nyexploateringar ute i periferin och vad som är angeläget är att åter ge trelleborgarna tillgång till havet på promenadavstånd från centrum. Den rätt man av hävd alltid har haft, men fråntagits.

Annons

Det finns nu en unik möjlighet för trelleborgarna att återuppliva en fin kontakt med hamn och hav. Från den västra piren till ståstorpsåns mynning löper en dryg km lång stig längs sjön. Här har parkförvaltningen till och md satt ut bänkar och på den öppna platsen mellan "oljeberget" och piren, vid hamnbassängen, har man en härlig kontakt med hamnen och havet utanför.

Området omfattar drygt ett ha inkluderar oljeberget och ligger helt avskilt från hamnbolagets verksamhet. Släpp ut den duktiga parkförvaltningen där och de kommer att med små medel skapa den perfekta oasen för stadens invånare.

I förlängningen ett nytt kallbadhus och man har snart återskapat den atmosfär som det gamla "Solfjädern" erbjöd. Jag hoppas på ett engagemang och en debatt i denna så viktiga fråga, innan hamnbolaget med politikernas goda minne hittar på en ursäkt för att stänga av västra pirområdet för allmänheten för gott.

Ulf Bergström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons