Annons
Insändare

Problemet är arbetsgivare som inte följer kollektivavtalen

Svar till lantbrukare Marianne Andersson (den 25 april).
Publicerad 2 maj 2020
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Om arbetsgivaren betalar löner och följer andra villkor enligt kollektivavtal söker ungdomar sig till dessa branscher, menar Thomas Westman.
Om arbetsgivaren betalar löner och följer andra villkor enligt kollektivavtal söker ungdomar sig till dessa branscher, menar Thomas Westman.Foto: Claudio Bresciani / TT

Marianne, jag vet inte vad du vill med din insändare. Det ger inget klargörande på ert påstådda problem om att ni inte har någon arbetskraft som kan jobba inom lantbruket. Jag vidhåller att det inte är avsaknaden av arbetskraft, utan det är lönerna som betalas ut från arbetsgivarna. Du skriver att ni har löner och arbetsvillkor enligt svensk lagstiftning. Arbetsvillkor regleras mycket riktigt till exempel i Arbetsmiljölagen och genom Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Däremot så är det så Marianne att löner, de regleras endast i kollektivavtal och inte i lagstiftningen. Det innebär att arbetsgivare utan kollektivavtal kan teckna personliga anställnings avtal där lönen regleras, jag skulle gissa på att den är mycket låg till en person från Ukraina. Hade er bransch ställt upp enligt villkoren som regleras i kollektivavtalen hade nog också många sökt sig till branschen. Jag påstår fortfarande att det är lönerna inom er bransch som är problemet, genom att en del arbetsgivare utnyttjar människor och inte följer kollektivavtalens villkor.

När det gäller avslutningen på din insändare bemödar jag knappt att bemöta dig. Tror du att ni är den enda bransch som har ett smutsigt och tungt jobb? Jag välkomnar dig till en dag inom byggbranschen eller varför inte inom vården? Vi kan kanske till och med ha en dag tillsammans inom lokalvårdarnas vardag. Skillnaden här är att många fler arbetsgivare betalar löner och följer andra villkor enligt kollektivavtal vilket innebär att ungdomar söker sig till dessa branscher. Skulle kanske prövas inom er bransch också!

Annons

Thomas Westman

ordförande LO:s tvärfackliga S-förening

Annons
Annons
Annons
Annons