Annons
Insändare

Politiskt ställningstagande bör vara fel när det gäller samhällets bästa

Kommentar till artikel om att Region Skåne hyllar ringväg och östlig hamninfart (den 22 februari).
Publicerad 27 februari 2020
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En förbifart förbi Trelleborg kan accepteras om den inte skall trafikeras av tänkta 3 000 lastbilar, skriver Ivar Ek.
En förbifart förbi Trelleborg kan accepteras om den inte skall trafikeras av tänkta 3 000 lastbilar, skriver Ivar Ek.Foto: Tomas Nyberg

Är van vid tokigheter som skrivs och reagerar inte så starkt på felaktigheter. Men denna artikel gjorde mig verkligen upprörd. Jag ställer större krav på Region Skåne med högt betalda medarbetare som kan avgöra samhällets framtida kvalité. Dessutom är det våra beskattade medel som används.

Har Region Skåne ingen dialog med Trafikverket som överbryggar olika ståndpunkter om ringväg och östlig infart till hamnen i Trelleborg? Politiskt ställningstagande bör vara fel när det gäller samhällets bästa. Här hejar man på den ena parten för att gå i kamp med Trafikverket. Mycket märkligt när man hejar på ena parten i Trelleborg och sedan även söker splittring inom myndigheter.

Annons

Det kan bli så när man ej är intresserad och saknar lokalkännedom samt helt bortser hur det träffar den nuvarande befolkningen i Trelleborg.

Först undrar man vilken hamn som diskuteras. Är det nya eller gamla hamnen? Nya hamnen ligger lika nära stadens centrum som den gamla hamnen gör i dag. Här snackar man om en barriär som endast blir förflyttad. Bygga en ringväg för tänkta 3 000 lastbilar per dygn kring staden. Detta blir en sjutusans barriär då man inte på en sådan väg kan koppla till den in- och utåtriktade trafiken som behövs för stadens kärna.

En förbifart förbi Trelleborg kan accepteras om den inte skall trafikeras av tänkta 3 000 lastbilar. Har man inte fattat att lastbilarna måste gå ända fram från öster inne i hamnområdet till läge 8 som ligger mitt för Corfits Beck-Friisgatan. Här sägs att staden knyts närmare centralstationen?

Utnyttjandet av åkermark. Då Trelleborgs detaljplan inte redovisar den åkermark på väster som blir en följd av östra ringvägens tillkomst så är sträckan åkermark som används inte längre försumbar. Här diskuteras Rättspsykiatriskt centrum. Man glömmer Trelleborgs skattebetalare som får lämna sina hem. Det förvånar mig att man inte diskuterar fossiler som var det enda som gällde vid nya hamnens tillkomst.

Citat: ”Om inte Östra ringvägen erkänns som huvudtillfartsled till hamnen kommer dagens vägsträckning fortsatt utgöra ett hinder för kommunens stadsutvecklingsplaner”. Här har verkligen Region Skåne hävdat sin röst. Allt tyder på att de endast lyssnat på sina kolleger i Trelleborgs kommun. Så här får det inte bara gå till i en sådan viktig fråga för Trelleborgs innevånare. Om jag bestämt i Region Skåne skulle jag begärt in de hundratal handlingar som Trelleborgs kommun fått in som svar på detaljplanerna och gjort en seriös bedömning.

Här är alldeles för många politiker, kommunala, regionala och statliga myndigheter som blandar sig i med dålig lokalkännedom.

Ivar Ek

Annons
Annons
Annons
Annons