Annons
Insändare

Politiskt mål utan mössa

Insändare • Publicerad 2 augusti 2006

Svar till insändare den 29 juli 2006, Anders Enkvist

Anders Enkvist uppmanar mig med flera att ta på mössan så att inte solen påverkar för att ta felaktiga beslut. När det gäller att ha mössa eller ej så använder jag nästan aldrig mössa.

Annons

När det däremot gäller att medverka till gymnasieelevers körkortsutbildning så är detta inget nytt för mig. Det är i dag möjligt att välja skola i såväl grundskola som gymnasiet. Trots denna möjlighet har vissa partier gjort det till en valfråga. För den ungdom som väljer att genomföra sin gymnasieutbildning på annan ort kan det mycket väl vara så att körkortsutbildningen ingår i gymnasieutbildningen. Detta är ganska vanligt i dag och används flitigt för att locka till sig elever till de olika gymnasieskolorna. Kostnaden för bland annat denna gymnasieutbildning med körkortsutbildning betalar sedan Trelleborgs kommun med dig och mig som skattebetalare.

I skolbudgeten kallas det för "interkommunala kostnader". Det handlar inte om en eller två tusenlappar utan om millionbelopp. Uppskattar då eleverna möjligheten till körkort. Ja, självfallet gör de det. Varför skulle då inte alla Trelleborgs gymnasieelever få denna möjlighet. Vi anser att eleverna oavsett val av skola och kommun skall erhålla samma möjligheter. Självfallet ser vi det som en rättvisefråga och en utveckling av "valfriheten".

När det gäller ditt förslag till att ge gymnasieeleverna en bostadsrätt, så är jag inte riktigt säker på att lagstiftningen ger oss denna möjlighet. Däremot har vi i Trelleborg ett mycket välskött kommunalt bostadsbolag som har en hyresnivå som är bland de lägre i landet. Detta är ett av instrumenten som gör det möjligt att även personer med låg inkomst har råd till ett bra boende.

Där utöver har särskilda ungdomsbostäder inrättats av Trelleborgshem. Denna satsning kommer vi Socialdemokrater fortsätta att utveckla under den kommande mandatperioden. Även detta kallas rättvisa. Det finns också yngre och äldre med god ekonomi. För dem kan Stavstensudde vara ett alternativ. Det medverkar till "valfriheten".

Anders, ibland är det bättre att gå utan mössa än med mössan neddragen så att man varken hör eller ser vad som sker i samhället.

Avslutningsvis vill jag understryka att utöver körkortssatsningen i gymnasiet kommer vi Socialdemokrater att genomföra ett kommande steg i Spjutspetsskolan nämligen, kompetensutveckling för personalen. Det ser vi som ett politiskt mål utan mössa.

Sven Lindkvist, (s)

Skolnämndens ordförande

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons