Annons
Insändare

Politiska sekreterarna är en del av det politiska arbetet

Svar till En irriterad medborgare/val22 (den 21 april).
Publicerad 1 maj 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ann Cajson Carlqvist svarar på ett tidigare inlägg där skribenten undrade vad de politiska sekreterarna gör.
Ann Cajson Carlqvist svarar på ett tidigare inlägg där skribenten undrade vad de politiska sekreterarna gör.Foto: Julia Ericsson

Jag får ibland frågan vad de politiska sekreterarna gör i kommunen och nu senast även här bland insändarna i Trelleborgs Allehanda.

Som funktion är de politiska sekreterarna ingen ny yrkesgrupp, däremot är den ny för Trelleborgs kommun. Den politiska sekreteraren arbetar tillsamman med mig i demokratins tjänst och är ett stort stöd för mig och mitt kontaktnätverk.

Annons

Precis som kommunens olika tjänstemän har de olika politiska sekreterarna sina jobb specificerade. Skillnaden är att det är de olika partierna som bestämmer vad de skall ägna sig åt och inte kommunen organisation, därför kan jag enbart svara på vad den politiska sekreteraren gör för mig som kommunstyrelsens ordförande.

”Som funktion är de politiska sekreterarna ingen ny yrkesgrupp, däremot är den ny för Trelleborgs kommun.”
Ann Kajson Carlqvist (M)

Generellt kan man svara att sekreteraren noga följer de olika nämndernas och bolagens arbete, fungerar som stöd och ibland som ersättare på möte då jag kan vara dubbelbokad. Detta gäller dock inte de strikt politiskt styrande mötena med beslutsfattande utan informationsmöten.

För Moderaternas räkning som styrande i kommunen så handlar det även om att hantera politiska kontakter med både regionen, andra kommuner och så klart rikspolitiken. Boka möten, inhämta information inför möten och skriva underlag. I Moderaternas fall har tjänsten en stor del av research i sig, planering av det politiska arbetet och textbearbetning där besvarande av interpellationer är ett annat exempel.

Kort kan man alltså säga att jag som kommunstyrelsen ordförande kan få ännu mer gjort för Trelleborgs räkning om jag också delegerar.

Ann Kajson Carlqvist (M), kommunstyrelser ordförande Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons