Annons
Insändare

Politikerna engagerar sig i debatten

Insändare • Publicerad 2 augusti 2013
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Den situationen som rått de senaste veckorna på förlossningsavdelningarna runt om i Skåne har varit mycket tuff för personalen och vi i Femklövern (Moderaterna, Folkpartiet, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet) som fått förtroende att sköta sjukvården i Skåne, tar detta på största allvar.

Vi följer utvecklingen noggrant. Varje dag görs avstämningar mellan sjukhusen hur många lediga förlossningsplatser som finns i Skåne så att samordning kan ske. Detta är dock något som verksamheten gör och inte politiken. Härom dagen fanns exempelvis cirka 13 lediga förlossningsplatser och drygt 200 vårdplatser lediga i hela Skåne. Att förlossningen på SUS inte lyckats att anställa tillräckligt många barnmorskor under sommaren till förlossningen beror helt enkelt på att det finns brist på barnmorskor i hela landet. Fler barnmorskor skulle behöva utbildas så att vi inte behöver hamna i denna situation igen.

Jag kan inte hålla med dig om att tystnaden är kompakt från politiskt håll då vi deltagit i den intensiva debatt som förts senaste veckorna och kommer fortsätta att göra det. Genom de verksamhetsbesök som vi löpande gör på sjukhus och vårdcentraler så kan vi tillsammans med vårdens anställda förbättra vården och fånga upp vad som inte fungerar. Vi vet att inte allt fungerar felfritt inom vården och framförallt patientens väg genom sjukvården måste förbättras men några saker får vi inte glömma i den pågående vårddebatten. Vården i Skåne har idag mer resurser än någonsin, köer har kortats markant de senaste åren, det finns fler vårdcentraler i Skåne än tidigare och sjukvården kan bota fler sjukdomar än någonsin.

INTERNAL INTERNAL
Carl Johan Sonesson (M) regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Region Skåne
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons