Annons
Insändare

Politikerna – en nygammal adel

Svar till Tommy Bengtsson (Digitalt den 13 juni):
Publicerad 18 juni 2024
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Trelleborgs rådhus.
Trelleborgs rådhus.Foto: Tomas Nyberg

Jag har med intresse studerat ditt inlägg i TA om behovet av kommunala företag, inte bara i Trelleborg, inklusive dina tankar om behov av kompetens för att styra ett affärsdrivande företag.

Och jag tar mig friheten att tolka ditt inlägg som att du och jag delar uppfattningen att den genomsnittlige politikern, oavsett partitillhörighet och position i den politiska pyramiden, saknar kompetens att sköta ett företag effektivt. Ett förmodligen icke ringa antal kan säkert räknas till den kända och lite elakt kallade gruppen av ”nyttiga idioter” som utan vidare rättar in sig i ledet när husbondens röst talar från respektive partiledning i Kungliga Huvudkommunen Stockholm. Och den resterande delen kanske åtminstone har samvetskval när det gäller att välja mellan åtminstone de tre ”dubbla stolar” som du själv nämner – om vems intresse de främst skall tillgodose: Bolagets bästa? Eller kommunens eller skattebetalarnas bästa? Eller rent av helt enkelt en mix av av partiets åsikter blandat med en vilja att få sitta kvar vid den partiinterna köttgrytan?

Annons

Och nej, Tommy, jag vill egentligen inte med mitt resonemang generellt förtala varenda politiker. Vår svenska variant av demokrati är en av de minst dåliga som världen visar upp!

Samtidigt verkar det rätt klart för mig att felet med politiken är helt enkelt att politik blivit ett slags egen yrkesgrupp. Som jag inte tvekar att kalla ett slags ”nygammal adel” som gör lite som de vill, inte minst genom att de kan göra som i Hasse Alfredssons monolog: ”Sitta i akademier och giva varandra stipendier”. Eller för den delen löner och förmåner som inte alls står i proportion till det personliga ansvaret eller arbetsinsatsen. Eller, lite cyniskt sagt kanske, som en del av dem aldrig hade fått i andra yrken.

Det är verkligen en balansgång att vara politiker, åtminstone om uppdraget skall skötas effektivt och med hänsyn till alla intressen som måste tillfredsställas. Att politikerna därutöver slirar i sina uppdrag och allt som ofta argumenterar med det som låter bra i stället för att ange det verkliga skälet är ju ett systemfel.

Men det är ju helt enkelt så att vi som väljare faller för onyanserat men vackert tal och i val efter val väljer de politiker som luras genom att inte berätta hela verkligheten eller sanningen! Så på det sättet är ju systemfelet vårt eget fel. Och om jag nu inte har missförstått ditt inlägg totalt, Tommy, vore det intressant om du ville förtydliga ditt inlägg och berätta lite mer konkret och direkt i sak hur du skulle vilja det skall vara för att fungera bra.

För att du vet vad du talar om när det gäller att driva företag står rätt klart för mig. Men vågar du ta sats och gör dig till persona non grata i gamla politikerkretsar, lite skämtsamt sagt?

Lars-Olof Svedberg

Annons
Annons
Annons
Annons