Annons
Insändare

Politikerarvoden som sticker ut

Arvodesnämnden i kommunfullmäktige utarbetar förslag till nya arvoden för våra politiker. De blev intervjuade i tv om kommunstyrelseordförandens nya arvode. Troligen Sveriges högsta ökning för en kommunal politikers arvode.
Publicerad 15 december 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten menar att 70 timmars arbetsvecka är orimligt.
Skribenten menar att 70 timmars arbetsvecka är orimligt.Foto: Mårten Svemark

Veckoarbetstiden för personen beräknades till 70 timmar i veckan, berättar den intervjuade personen.

Detta måste vara på gränsen till ett arbetsmiljöbrott, att ha en sådan befattningsbeskrivning för denna tjänst. Den är helt orimlig och kommer att medföra att kommunstyrelsens ordförande, troligen kommer att ”gå i väggen”. Bli sjukskriven i bästa fall, det kan tyvärr sluta ännu värre. Det är riktigt dåligt av arvodesnämnden, att skriva in en sådan orimlig arbetstid, för denna befattning, rent av ett arbetsmiljöbrott!

Annons

Mitt råd till Ann Kajson Carlqvist är – sortera och delegera i dina arbetsuppgifter, så att du får en rimlig veckoarbetstid. Du måste kanske inte vara med överallt personligen, ge dina medarbetare en chans att visa sin kompetens och hur de kan underlätta för dig.

Nya arvoden till politikerna i Trelleborg i en jämförelse;

Jag har valt Göteborg, Sveriges näst största stad, med Skandinaviens största hamn, för att jämföra mot Trelleborg. Göteborg har en befolkning på 580 000 invånare + 60 000 studenter. Staden växer kraftigt och planerar för 700 000 år 2035.

Därför planeras nya områden, från en grön stad till en nära stad, på gamla varvs- och industriområden, för helt nya bostadsområden. Göteborg har en avancerad tillverkningsindustri och god samverkan mellan näringsliv, politik och akademi.

Vilka arvoden/månadslön har politikerna i Göteborg 2022?

Gruppledare får 70 940 kronor i månaden, det är vad sex av nio gruppledare får i arvode.

I presidiet (tre) toppar kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) med 91 260 kronor i månaden. De andra två som är från Vänsterpartiet och Liberalerna, har en månadslön på 86 495 kronor vardera.

Kommunfullmäktige i Göteborg består av 81 ledamöter och 44 ersättare, de sammanträder en gång per månad, med sommar- och juluppehåll.

Trelleborg är ju en lite mindre stad, politikernas arvoden beror nog även här på en befattningsbeskrivning, om hur och vad personen förväntas arbeta med, i Trelleborgs kommunfullmäktige.

Med befattningsbeskrivning menas, att man utförligt beskriver vad som förväntas av personen. Därefter lönesätts den, efter dokumenterad kunskap erfarenhet och omfattning, storleken på verksamhetsområdet kan också vara vägledande, som i detta fall befolkningsstorlek.

”Mitt råd till Ann Kajson Carlqvist är – sortera och delegera i dina arbetsuppgifter, så att du får en rimlig veckoarbetstid.”
Åke Larsson, politiskt oberoende
Annons

Efter jämförelse med Göteborg är min slutsats att höjningen till oskäliga arvoden i Trelleborg definitivt är fel, totalt tondövt! Kanske ”bäddar” de för ett kommande ”proffs”?

Vi andra, som ska betala politikernas nya och oskäligt höga arvoden, har problem att få det att gå runt varje månad, med surt förvärvade pengar och pensioner, med ständigt nya prisökningar – på precis allt! Vi om någon skulle behöva en rejäl uppräkning av löner och pensioner! Men se det späder på inflationen – det begriper inte våra giriga styrande politiker, som vi nyligen röstat fram till ”grytorna” som de nu öser våra skattepengar ur.

Så här illa kan det gå, när de sätter varandras lön på rådhuset. Ribban ligger högt här, alldeles för högt!

Mitt i eländet så gläds jag åt att Axel med Vårt Söderslätt nu kan verka på heltid i kommunfullmäktige. Med ett bra partiprogram, och för en ringväg utan lastbilar och tunnel, i en sund dialog med Trafikverket!

Mer till medborgarna – mindre till hamn och onödiga vägar!

Samtidigt ber jag att få önska alla en God jul, med falukorv och annat gott!

Åke Larsson, politiskt oberoende

Annons
Annons
Annons
Annons