Annons
Insändare

Politiker med fingrar i öronen

Insändare • Publicerad 11 september 2013
Foto: 

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) har besökt Maglarps omdiskuterade skyttecentrum. Och enligt reportage i Trelleborgs Allehanda (den 27 augusti) var han "idel öra" inför problemen. Hur han nu kunde vara det, för på bilden står han med fingrarna i öronen. Det smäller nämligen "högt" från den unga skyttens pistol.

Men politiker brukar ju ha fingertoppskänsla när det gäller att lösa infekterade svårigheter. Och mycket riktigt hade Eskil Erlandsson "utan att ha någon lokal förankring", en enkel lösning på bullerproblemet.

Annons

- Höj vallarna runt skjutbanorna, förklarade han helt frankt. Så där mitt i prick... Eller?

Hur höga ska vallarna bli? Är det fråga om ett skruvat höghus som Turning torso?

Ångpanneföreningen har tidigare, efter bullermätningar, kommit fram ram till att det inte blir mycket bättre genom att försöka kapsal in problemet.

Nej, det blir nog så att man i fortsättningen lär känna igen de boende på Stavstensudde genom att dessa personer alltid går med fingrarna i öronen för att komma ifrån det eviga smällandet.

Fingrarna i öronen har också de Trelleborgspolitiker som envist vägrar att lyssna på sakliga argument utan i stället försvarar skyttecentret med de mest befängda idéer. Som när Patrik Holmberg (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, förklarar att det behövs skyttebanor där skyttarna kan öva och bli säkra för att avliva vildsvin och vargar.

Hur många vargar finns det i denna sydvästra del av Skåne och hur många vildsvin?

Behöver man verkligen ett helt skyttecentrum för att klara detta problem? Hur många vargjägare behöver man utbilda?

Medlemsantalet i skytteföreningarna är fortfarande inte utrett. Hur många lokala skyttar finns det egentligen? Förhållandena kring skyttebanan håller fortfarande på att utredas, detta enligt politikerna. Och var ska det utökade bullerskyddet sättas upp? Blir det bara på ett håll, som det verkar, och då frågar man sig varför det inte ska bullerskyddas mot väster och norr. Och varför har det inte tagits bullerprov norr och väster om banan?

Tänk om man i stället kunde utnyttja skyttegrusgropen på ett mera framåtseende vis. Hos undertecknad kom det in en bekant som för första gången besökt grushålan. Och sa: Tänk så fint naturområde detta kunde bli för alla grupper i samhället och inte enbart för en grupp.

När skyttecentrets vara eller inte vara senast låg på politikernas bord var det endast Catherine Persson (S) som ifrågasatte om de begärda 2,7 miljoner kronorna skulle räcka till för att klara av decibelgränserna. I övrigt verkade det som om ingen ville ha någon debatt. Allt tycktes uppgjort. Det begärda anslaget räcker absolut inte. Det kommer man att märka.

Annons

Hoppas att det blir ett skifte vid nästa val, så att det kommer politiker som kan marknadsföra Trelleborg som ett framtidssamhälle där Maglarp och Stavstensudde ger fölk möjlighet att bo nära hav och natur. Något måste göras. Handlingsförlamningen måste få ett slut.

Tror inte att Trelleborg uppskattas som en jättestor smällkaramell.

Louise Löfgren
Nils Christensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons