Annons
Insändare

Politiker – förstå er funktion och anpassa er därefter

Detta blir tyvärr lite långt men eftersom våra kommunpolitiker verkar helt sakna kunskaper i ämnet så…
Publicerad 3 april 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten benar i de olika funktionerna i en kommun.
Skribenten benar i de olika funktionerna i en kommun.Foto: Andreas Mårtensson

En kommun är ett statsrättsligt objekt som ingriper i det mesta i våra liv; allt från skola, socialtjänst och äldrevård till gatuunderhåll och bussar. Den styrs av politiskt valda medlemmar i kommunfullmäktige och därunder olika nämnder. Det är det folkliga inflytandet.

Till deras hjälp finns hela kommunens tjänstemannakader som lyder under kommundirektören. Där ligger hela det operativa ansvaret vad gäller resultat, arbetsmiljö etc. Sysslan kan liknas vid en vd i näringslivet och väl förtjänar en hög lön.

”Ett kommunalråd däremot är enbart en politisk kontrollfigur och skall hålla sig borta från det operativa.”
Hans Emanuelsson
Annons

Ett kommunalråd däremot är enbart en politisk kontrollfigur och skall hålla sig borta från det operativa. En lön på förslagsvis max 20 000 kronor eller motsvarande förlorad arbetsinkomst är därför försvarbart. Det är alls ingen heltidssyssla och någon politiskt sekreterare behövs inte.

Det verkar som om politikerna fått för sig att de har någon operativ funktion och därför bygger upp en egen parallell organisation med krav på vansinniga ersättningar. Förstå er funktion och anpassa er därefter.

Hans Emanuelsson

Annons
Annons
Annons
Annons