Annons
Insändare

Polisen måste ta tag i vardagsbrotten

Jag finner polisens helt ensidiga prioritering på gängbrottslighet felaktig och i förlängningen samhällsfarlig. Vanlig brottslighet verkar man helt strunta i.
Publicerad 13 augusti 2021
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Polisen måste prioritera upp vardagsbrotten, menar Hans Emanuelsson.
Polisen måste prioritera upp vardagsbrotten, menar Hans Emanuelsson.Foto: PETTER ARVIDSON

Till exempel blev min frus bil påkörd på Liedels parkering, medan hon var inne i butiken och handlade. Det fanns två vitten och foton på händelsen. Såväl krock som smitningen och därpå följande putsning av färgspåren på påkörande bil är filmade. Mannen var fullt identifierbar och bilnumret syntes klart.

Polisen skrev av ärendet med vändande post; motiveringen var brott kan inte styrkas. Men snälla, på riktigt ? Hela utredningen är ju gjord.

Annons

Ett annat exempel är en närstående som lånade ut sin bil till en bekant. Namn och adress på lånaren var kända. Mannen sålde sedan bilen till en bilhandlare som inte kollade ägarförhållandena. Brottet upptäcktes när bilen inte kunde skrivas över på bilhandlaren. Ägarpapprena saknades ju. De hade ju min släkting. Samma beteende hos polisen S.I.C.

Poängen med det beskrivna är att polisen måste ta tag i vardagsbrottsligheten på ett helt annat sätt än nu. Risken om man inte gör det är att allmänheten helt tappar förtroendet för rättssystemet (vilket jag i och för sig redan gjort; jag förväntar mig ingen hjälp av polisen och kommer inte att polisanmäla saker i fortsättningen) och börjar i stället ta saken i egna händer. Den här typen av brottslighet träffar ju långt fler personer än gängrelaterade brott. En omprioritering måste till.

Hans Emanuelsson

Annons
Annons
Annons
Annons