Plusjobb skapar bara tillfälliga anställningar
Här på insändarsidan tar P J Andersson och Privatanställd projektledare upp företeelsen plusjobb respektive hushållsnära tjänster.
Båda har rätt. Plusjobb är ett välkänt sätt av flera att hyfsa arbetslöshetsstatistiken inför kommande val samt att (till varje pris) behålla makten vid köttgrytorna. Till och med regeringens stödtrupper (ibland), cheferna för de fackliga organisationerna. Samtliga fackliga ledare utan undantag ger tummen ner och en svidande kritik mot plusjobben. Har alla dessa fel? Chefen för Skogs- & Träfacken säger att regeringens politik är ett misslyckande. Transportbasen P Winberg är ännu hårdare i sin bedömning.
Samtliga fackbasar kritiserar alltså de så kallade plusjobben och menar att regeringen i stället skall satsa på riktiga jobb och jobb inom näringslivet, privata sektorn. Plusjobben skapar bara tillfälliga anställningar. Inget annat. Har de fackliga företrädarna fel? Till och med regeringen själv börjar nu efter åtta år av oavbrutet maktinnehav inse att arbetsmarknadspolitiken är och har varit felaktig. I stället för att underlätta för företagen att utvecklas och nyanställa så gör regeringen tvärtom genom att nu införa en ny våg av lagar och regleringar som slår mot näringslivet, särskilt mot små- och medelstora företag som oftast har begränsade resurser. Här kunde genast ha nämnts upp nio stycken nya och kommande sådana lagar/regleringar.
Men detta är helt i linje med regeringens valstrategi där man utsett landets företagare till sin huvudfiende inför valrörelsen. En strategi som i varje annat västland betraktas som osannolik.
Möjligen kunde det en gång ha varit "gångbart" i gamla östblockets diktaturer. Men att regeringen i det "välutvecklade högteknologiska landet" Sverige slår undan benen på sin egen industrisektor är näst intill osannolikt.
Särskilt hårt slår det mot de som mödosamt försöker bygga upp medelstora företag och småföretag (försöka ta in nya medarbetare) - inklusive undertecknad. Kan någon förklara gåtan?
S W Reinlert