Annons
Insändare

Per med nya skatter

Insändare • Publicerad 24 juli 2007

Per Nuder talar ofta om behovet av ännu högre skattetryck trots att detta land redan har världens högsta skatter.

Men han lindar in det (som nu vid sossarnas ekonomiska seminarium i Almedalen).

Annons

Han pläderar bland annat för fastighetsskatt. Men för att den skall bli smakligare vill Nuder att den delas upp under året och tas ut som preliminärskatt på lönen.

Man gömmer den i tron att medborgaren "inte märker den".

Det medborgarna inte fattar eller inte hittar har de inte ont av. Problemet med gamla fastighetsskatten var att den inte gick att förutse samt att den beskattade fiktiva inkomster.

Alliansens avgiftsstystem är inte enkelt men det får inte fastighetsskattens chockeffekter.

Sossarna hävdar att höga skatter är nödvändigt för att finansiera "det mest generösa välfärdssystemet i världen". Konstigt då att de inte klarade detta under decennier av maktinnehav med höga skatter (senast 12 år i sträck).

Men att Sverige har "världens bästa välfärdssystem" stämmer inte med verkligheten. Belgien, Tyskland, Frankrike är jämförbara med Sverige.

Per Nuder och andra sossar borde besöka till exempel Tyskland där de äldre inte mår sämre än i lyckolandet Sverige.

Min mor tvingades resa till Tyskland för snabb operation och vård något som hon förvägrades här.

Eller titta på Belgien och Frankrike där sjukvården enligt flera undersökningar är klart bättre än i Sverige. Framför allt mer tillgänglig. Det finns ju ett samband mellan utgifter och inkomster, välfärd och skatter.

Men mer pengar kan inte ersätta väl använda pengar. Världens högsta skatter behövs för att finansiera den socialdemokratiska välfärdsmodellen, vilken varken är den enda i världen eller ens den mest framgångsrika.

Annons

Något som fick flera (s)-ministrar att efter senaste valet träda fram och erkänna att partiet på flera viktiga punkter misslyckats med skola, vård, omsorg. Inte minst skolan.

S W Reinlert

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons