Annons
Insändare

Pensionshöjningar följer inte löneutvecklingen

Insändare • Publicerad 15 november 2007

Nästa år skall tilläggspensionen höjas med 2,8 procent och garantipensionen med 1,74 procent. Garantipensionen skall följa en inflationsberäkning som tyvärr inte motsvarar kostnadsutvecklingen för pensionärerna (redovisat av mig i insändare för några år sedan). Observera att bruttobeloppet för full garantipension gäller, inklusive tilläggspension, som maximal pension för alla födda före 1938 och med högst 3,16 ATP-poäng. De som är födda 1938 eller senare får lägre garantipension, men kan få ett litet tillägg från intjänad pension. Enligt Försäkringskassans huvudkontor var det vid årsskiftet mer än 714000 ålderspensionärer, som inte får mer än vad som motsvarar full garantipension (och alltså lägsta höjningen). Mina uppgifter har även bekräftats av Socialdepartementet.

Höjningen av tilläggspensionen skall grundas på utvecklingen av inkomstindexet. I detta inräknas inte bara de förvärvsarbetandes löneutveckling utan bland annat även A-kassa, sjukpenning och förtidspension. Sänkning av nämnda ersättningar innebär därför i fortsättningen lägre uppräkning av tilläggspensionen.

Annons

Från inkomstindexet dras dessutom 1,6 procent innan uppräkningen av pensionerna fastställs. I praktiken innebär det att höjningen av tilläggspensionerna kommer att ligga mer än 1,6 procent under löneutvecklingen för de förvärvsarbetande, som dessutom fått stora skattesänkningar. De sänkta löneskatterna för de förvärvsarbetande får pensionärerna vara med om att betala utan att få del av dem trots att pensionerna är uppskjuten lön.

Sylvia Oscarsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons