Annons
Insändare

Pensioner är inte bidrag!

Insändare • Publicerad 23 juni 2005

Svar till Sylvia Oscarsson (den 17 juni).

Sylvia Oscarsson hävdar i ett antal insändare att kristdemokraterna vill höja skatten för pensionärer. Till stöd har hon en artikel från TT publicerad den 29 april som handlar om kd: s förslag till en omfattande inkomstskattereform. Förslaget innebär sänkt skatt på arbetsinkomster med upp till tusen kronor i månaden och en skattehöjning på bidragsinkomster med omkring hundra kronor i månaden.

Annons

I sak är det inget fel på artikeln från TT. Problemet är bara att det är skillnad på bidrag och pensioner. Bidrag utbetalas från socialförsäkringssystemet till den som är i arbetsför ålder och som av någon anledning inte kan försörja sig själv, till exempel på grund av sjukdom, arbetslöshet eller föräldraledighet. På dessa inkomster anser kristdemokraterna att skatten bör höjas något, eftersom kostnaderna för försäkringarna rakat i höjden de senaste åren. Pensionen är däremot en varaktig inkomstkälla. Den utbetalas från ålderspensionssystemet till den som lämnat yrkesverksam ålder. På dessa inkomster föreslår kristdemokraterna i stället en skattesänkning på omkring 200 kronor i månaden genom att grundavdraget höjs. Därtill vill kristdemokraterna halvera inkomstskatten för den som fyllt 65 år och väljer att stanna kvar på sitt jobb i ytterligare några år.

Pensionärernas situation i Sverige tillhör kristdemokraternas hjärtefrågor. Vi vill värna om tryggheten för våra äldre, såväl när det gäller deras ekonomiska förutsättningar som rätten till värdighet och kvalitet i vården och omsorgen. Några höjda inkomstskatter för pensionärerna är därför inte aktuella med kristdemokraternas politik.

Krister M Berggren, kristdemokraterna
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons