unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Penningtvätt – varför har staten sämst kontroll?

Den frågan är man som medborgare berättigad att ställa när man konstaterar att det går att tvätta pengar genom kronofogdemyndigheten.
De centrala myndigheterna har genom polisen en samordningsgrupp mot penningtvätt och finansiering av terrorism och har nyligen kommit med sin första samlade riskbedömning och den redovisar att det finns brister och framhåller att några av dessa finns hos offentliga myndigheter, konstaterar skribenten.
De centrala myndigheterna har genom polisen en samordningsgrupp mot penningtvätt och finansiering av terrorism och har nyligen kommit med sin första samlade riskbedömning och den redovisar att det finns brister och framhåller att några av dessa finns hos offentliga myndigheter, konstaterar skribenten.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Den som vill betala en skuld har rätt att göra det med kontanter och utan att behöva svara på några frågor om var sedlarna kommer ifrån. Anledningen kan vara en skuldförbindelse som kan ligga till grund för betalningsföreläggandet. Hur denna fordran uppkommit är inget som kontrolleras och behöver inte vara verklig. Således kan man tvätta pengar på ett enkelt sätt genom kronofogdemyndigheten. Vid betalningar till kronofogden via en bank med kontanter kommer man att granskas i enlighet med penningtvättsreglerna.

Bankerna och finansiella institutioner måste dagligen arbeta med reglerna mot penningtvätt och ställa frågor till kunderna, undersöka misstänkta transaktioner samt rapportera till myndigheter. De centrala myndigheterna har genom polisen en samordningsgrupp mot penningtvätt och finansiering av terrorism och har nyligen kommit med sin första samlade riskbedömning och den redovisar att det finns brister och framhåller att några av dessa finns hos offentliga myndigheter.

Våra offentliga myndigheter har kontroll på att lokala företagare utför sin del av pengakontrollen och för alla företagare som säljer varor över disk så har kassaregister införts. Detta syfte var att undvika penningtvätt och andra svarta transaktioner. Dessa får acceptera att de med misstänksamhet blir kontrollerade av myndigheten.

Kronofogdemyndigheten är en del av det offentliga i vårt land och det känns som en del av våra myndigheter såväl centralt, regionalt som kommunalt glömmer bort att deras viktigaste resurs är medarbetarna. Kraften i en organisation kommer nerifrån och dessa behöver stimulans till rätt beslutsfattande samt kreativitet och nyfikenhet för att lösa dagens och morgondagens utmaningar.

Med en central styrning av verksamheten finns alltid risken att man tappar medarbetarnas motivation och de känner att de har ingen respons på att påtala brister i verksamheten. Kronofogden liksom andra myndigheter inklusive kommun har säkert medarbetare som påtalar bristerna och i det aktuella ärendet så har säkert cheferna fått denna information. Åtgärden har tyvärr uteblivit.

Tommy Bengtsson

Beddingestrand i augusti 2019

Läs mer

Återkrav: Avliden skåning krävs på 88 380 kronor av Pensionsmyndigheten

Nyheter. Dödsboet måste betala tillbaka.

Nio föreningar får coronastöd

Sport. Gymnastikförening får mest denna gång av regeringens idrottsstöd.
Ett träningspass med Trelleborgs Gymnastics & Dance Club, som får 30 000 kronor i coronastöd.

Peab: ”Det här är inte en vanlig olycka”

Pråmolyckan. Varken hamnen eller Peab kände till de tidigare olyckorna som drabbat danska muddringsfartyg.
Muddringsfartyget Margrethe Fighter kantrade i Trelleborgs hamn den 17 februari.

Ny arrendator sökes till Smygehuk Fyr och vandrarhem

Trelleborg. En tillfällig lösning planeras.
Smygehuk fyr och vandrarhem ska nu hyras ut till någon som tillfälligt vill driva verksamheten.

Sportchefen efter alla lyckade värvningar: ”Kan komma fler”

Sport. Om Mellby Gårds miljoner: ”Gott om pengar kvar.”
Salif Camara Jönsson har gått från spelare till sportchef i TFF. Redan efter ett par månader på positionen känner de flesta i Sverige till hans värvningar.

Sofia Nerbrand: Mittens rike hotar hela världen

Ledare. Därför behövs en genomtänkt och långsiktig strategi för att hålla den kinesiska kommunistdiktaturen stången.
Sofia Nerbrand: Mittens rike hotar hela världen

Ledare: Ryska spioner måste avslöjas

Ledare. Utländsk underrättelseverksamhet hotar Sveriges säkerhet.
Ledare: Ryska spioner måste avslöjas

Ledare: Sverige är inte USA

Ledare. Donald Trump drev på sina supportrar till en attack mot demokratins hjärta. Vladimir Putin och Xi Jinping kan se sig stärkta. I Sverige bör vi avstå från att använda Trump till att öka motsättningarna.
Ledare: Sverige är inte USA

Vänstern vinner Sverige

Ledare. Efter SD:s uppgång sker frammarschen i svensk politik nu på vänsterkanten. Borgerligheten måste ta kommandot över sin framtid.
Vänstern vinner Sverige

Mätta Ivarsson (MP): Skåne behöver mer öppenhet, inte stängda gränser

Gästkrönika. Hur ska Skåne utvecklas i rätt riktning de kommande tio åren? Ledarsidan låter Region Skånes ledande politiker ge sin framtidsvision. I dag skriver Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet.
Mätta Ivarsson (MP): Skåne behöver mer öppenhet, inte stängda gränser

Gilbert Tribo ochLouise Eklund (L): Så blir Skåne möjligheternas plats för fler

Gästkrönika. Hur ska Skåne utvecklas i rätt riktning de kommande tio åren? Ledarsidan låter Region Skånes ledande politiker ge sin framtidsvision. I dag skriver regionråden Gilbert Tribo (L) och Louise Eklund(L).
Gilbert Tribo ochLouise Eklund (L): Så blir Skåne möjligheternas plats för fler

Tiden rinner ut för borgerligheten

Ledare. Liberalernas SD-fokus tar inte bara död på det egna partiet. Det riskerar att ta svensk borgerlighet med sig i graven.
Tiden rinner ut för borgerligheten