Annons
Insändare

Pengar till undervisning växer inte på träd

Svar till Pernilla Engström (s) (den 8 januari).
Insändare • Publicerad 12 januari 2009
Hemspråksundervinsingen i Trelleborgs kommun kostar 8,8 miljoner kronor per år, hävdar insändarskribenten. Arkivbild: Scanpix
Hemspråksundervinsingen i Trelleborgs kommun kostar 8,8 miljoner kronor per år, hävdar insändarskribenten. Arkivbild: ScanpixFoto: 

Tänk Pernilla, hur mycket fientlighet du måste uppleva varje dag i ditt liv. Så fort man ställer krav på en invandrare, blir man kallad främlingsfientlig. Har det undgått dig, att varje dag har alla vi svenska medborgare krav på oss att göra vissa saker. Kraven är varierande, men de finns alltid runt oss på något sätt. Skulle vi gå runt och kalla alla dessa som ställer krav på oss för fientliga, hade vi väl haft fullt upp att göra. Du tar även ordet diskriminerande i din

mun, och påstår att vi diskriminerar invandrarna när vi ställer krav på dem. Vill du påstå att alla vi svenskar, som har krav på oss blir diskriminerade? Tycker det verkar vara en väldigt märklig värld du lever i, Pernilla.

Annons

Du skriver om undersökningarna som ligger till grund för dina värderingar, men vill du bland annat undergräva Lärarnas Riksförbunds antaganden? Jag tror att de vet bättre än både du och jag.

Vad diskussionen handlar om från min sida är, att modersmålsundervisningen kostar för mycket för oss skattebetalare i Trelleborg. Årligen kostar det oss 8,8 miljoner i kommunen, smaka på siffrorna Pernilla, 8,8 miljoner. Du arbetar själv med politiken, i Trelleborg (s), och bland annat sitter vi i en nämnd tillsammans. Där betonar du gång på gång att vi måste tänka på kostnaderna i förvaltningen. Vi har besparingar på gång överallt i kommunen, och det vill tyvärr till när tiderna blir sämre. Hur man då kan förorda en

modersmålsundervisning för 8,8 miljoner årligen är för mig en gåta. Jag sitter även med i vård- och omsorgsnämnden, och där är det hela tiden besparingar som gäller. Tacken för ett långt och troget arbetsliv för våra äldre är bland annat, den usla Salamaten, inte kunna bestämma själv om man får bo ihop på ålderns höst, bli lagd tidigt på dagen för resurserna räcker inte till, och så vidare. Jag skulle kunna fylla en hel sida med besparingar som våra äldre får utstå. Är det någon grupp som borde uppleva sig fientligt och diskriminerad behandlad, är det väl våra äldre. Aldrig att någon tycker synd om dem inte, skrämmande. Vi inom sverigedemokraterna har varit och är, väldigt aktiva när det gäller välbefinnandet för våra äldre. Ibland känns det som vi är

ensamma i den kampen. En sak är dock säker, att pengarna för modersmålsundervisningen hade gjort mycket mer nytta hos våra äldre.

Jag vill bara berätta ytterligare en liten hemlighet för dig Pernilla. Pengar växer inte på träd, märkligt eller hur? Alltså, pengarna som går till modersmålsundervisningen måste tas ur kommunens kassa. Den fylls inte på med automatik, tyvärr. Alltså en väldigt enkel matematik, tar man till det ena blir det mindre till det andra, bland annat äldrevården.

Helmuth Petersen, sverigedemokraterna
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons