Annons
Insändare

Pengar bör gå till att förhindra försämringen av klimatet på vår jord

Positivt att kommunen engagerar sig och informerar medborgarna om åtgärder som behövs när havsnivån höjs genom att arrangera ett möte på Östra Skolan den 9 december.
Publicerad 15 december 2021
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Med stigande havsvattennivå så kommer vågorna att bryta intensivare och närmare stranden, skriver Ivar Ek.
Med stigande havsvattennivå så kommer vågorna att bryta intensivare och närmare stranden, skriver Ivar Ek.Foto: Hasse Holmberg/PRESSENS BILD

Det påpekades från publiken att det borde meddelats i brevlådorna om mötet så alla fick ta del av det. Det har meddelats i tidningen i ett tidigt skede. Det saknades i närtid.

Informationen handlade om havsvattnets påverkan och åtgärder i en 100 års period. På mötet framkom att nolldatum för 100 års perioden (havsnivåns medelvattenstånd) var år 2000. Det innebar att det var bara en framförhållning på 79 år. Detta borde meddelats med en gång i klartext.

”Tydligen är det pengar som saknas.”
Ivar Ek
Annons

Många frågetecken blev det om de tänkta sandvallarna som skulle skydda havsnära bebyggelse. Skulle man bara samla ihop sand på stranden och göra en vall? Med stigande havsvattennivå så kommer vågorna att bryta intensivare och närmare stranden. Denna sandvall framstod som en dålig idé.

Det önskas något mer konkret som skall skydda vid havets höjning. Det frågades om varför tabellen i broschyren markerade större och större havsvattenhöjning i ett senare skede. Det borde i stället minska med de åtgärder som är tänkt framöver och detta för att minska temperaturökningen på vår jord. Tydligen är det pengar som saknas. Det är nyligen i en budget i riksdagen fastslagit 100-tals miljarder kronor till Botniabanan i Norrland. Detta är skandal när vår jord är i kris som medför problem för våra barn och barnbarn. Dessa pengar borde så klart gå till att förhindra försämringen av klimatet på vår jord. Hur tänker politiker?

Ivar Ek

Annons
Annons
Annons
Annons