Annons
Insändare

Påverkan blir avsevärt mindre med östlig hamninfart

Varför är det så svårt för vissa att inse att den västra infarten till färjorna har en mer negativ påverkan på flera av Trelleborgs invånare än en östlig?
Publicerad 9 maj 2021 • Uppdaterad 10 maj 2021
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Större delen av årets dagar blåser det syd-sydvästliga vindar in över Trelleborg, det innebär att all trafik som sker via den västliga infarten blåser rakt upp mot Trelleborgs innerstad, menar signaturen LBP.
Större delen av årets dagar blåser det syd-sydvästliga vindar in över Trelleborg, det innebär att all trafik som sker via den västliga infarten blåser rakt upp mot Trelleborgs innerstad, menar signaturen LBP.Foto: Nilla Olsson

Jag rekommenderar alla tvivlare att införskaffa en karta över Trelleborgs kommun. Där ser man klart och tydligt var de "flesta" invånarna bor!

Västra infarten skär rakt igenom centrala delarna av Trelleborg. Flyttar man upp 1,2 miljoner fordon till färjorna (2019 års siffror) på en ringväg med östlig nerfart kan var och en med egna ögon se att påverkan på antal invånare blir betydligt mindre! Svårare än så här är det faktiskt inte. Eller hur?

Annons

Det finns ett antal personer som skriver inlägg i denna tidning med budskapet – gärna en ringväg men inte en östlig nerfart! Enligt min mening kan man ur miljöhänsyn till invånare som i dag påverkas av både lokal- och färjetrafiken inte säga att endast lokaltrafiken skall trafikera ringvägen. Det är att tala med "kluven tunga". Då anser dessa skribenter att färjetrafiken i dag inte påverkar Trelleborgs invånarna ett dugg! En del skribenterna föredrar den västra infarten för att den är lite kortare än den östra.

Men då räknar man inte med att påverkan per invånare blir avsevärt mindre med östlig nerfart. Detta av två orsaker:

1/ Större delen av årets dagar blåser det syd-sydvästliga vindar in över Trelleborg, det innebär att all trafik som sker via den västliga infarten blåser rakt upp mot Trelleborgs innerstad.

2/ På östra delen av Trelleborg där ringvägen vänder ner mot färjorna bor ett mindre antal invånare (om man jämför med västra infarten) vilket också innebär mindre påverkan totalt per antal individer.

Politikerna i Trelleborg skall givetvis arbeta vidare med att förbättra den infrastruktur vi har i dag och låta "alla" invånarna få ta del av havet som i dag är förbehållet endast en liten del av Trelleborgs invånare.

LBP

Annons
Annons
Annons
Annons