Annons
Insändare

Pärlorna i staden

Insändare • Publicerad 19 februari 2007

Svar till Sten W Lundahl (den 31 januari).

En stad utan gamla hus, är som en människa utan minnen. Nog är det riktigt! Oftast är det dessutom de äldre husen som är pärlorna i staden, i Trelleborg, såväl som i andra städer. Att riva sådana byggnader är en styggelse och eftervärldens dom är också mycket riktigt hård över hur man kunnat riva så mycket av det äldre byggnadsbeståndet i Trelleborg. Kulturnämnden är satt att bevaka Trelleborgs och trelleborgarnas minnen, må det så vara föremål, bilder, hågkomster eller byggnader. För nämnden är det en självklarhet att det är viktigt att vårda ett gammalt vackert hus minst lika väl som ett unikt museiföremål.

Annons

Hörnhuset vid CB Friisgatan, som nu hotas av rivning, är ur kulturhistorisk synvinkel sett ett ytterligt värdefullt hus. Det är också ett väldigt vackert hus som i allra högsta grad pryder sin plats och det samspelar väl med byggnaden i öster. Huset är utmärkt i stadens Bevarandeplan och bör således inte ges rivningslov.

Två Lejon uppe vid Gamla Torg, är även det ett av dessa omistliga hus. Här vill man inte riva utan bygga till en veranda. Utan att ha sett ritningar på detta är det omöjligt att ta ställning. En tillbyggnad som inte gör ingrepp i det befintliga huset och som är ritad med stor omsorg om alla detaljer, därtill placerad på ett riktigt sätt – kanske kan det fungera. Titta på gamla Vattentornet med sin paviljong!

Även för Telinska magasinet gäller bevarandeföreskrifter. En eventuell ombyggnad bör göras med största varsamhet och stor omsorg om såväl innanmäte som fasader.

När det sedan gäller byggande ute vid Kockska huset – även detta utmärkt i Bevarandeplanen – anser vi det vara de värdefulla befintliga husen här, Musikskolan, Villan och Museet, som måste vara styrande när det gäller att bygga nytt. Hänsynen till dessa klenoder måste gå före andra intressen – och detta bör gälla för hela Trelleborg!

Rolf Persson, kulturnämndens ordförande

Jörgen Flink, kulturchef

Ingela Jacobsson, museichef

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons