Annons
Insändare

"Pappa, snart ska Östra skolan rivas."

Min son går på Östra skolan, som nyligen renoverats för några miljoner.
Insändare • Publicerad 20 juni 2013

Är du som har barn på skolan medveten om vad man sa när Hamnbolaget bjöd barnen på skolan till en rundtur i hamnen?

De fick reda på att man bygger hamnen för att det snart kommer nya stora båtar och 2015 måste skolan rivas för att lastbilarna ska köra in från det hållet, alltså från öster.

Annons

Är det Hamnbolaget som driver den här kommunen? Jag bara undrar. Hur kan de tala till barnen på det sätter som de gör? Skrämmande.

En av de finaste skolorna ska rivas. Har Hamnbolaget beslutat detta?

Redan i dag ser vi hur utemöbler och bilar ofta är smetiga av diesel. Boven är dieselloken som rangerar vagnar och ofta står på tomgång långa stunder utanför skolan.

När jag sen läser om hur både avgaser och partiklar påverkar barnens lungor tänker jag: hur är det med Linus och hans kamrater? Sen blir jag förbannad över att ingen tar det på allvar. I TA skriver man att det ska arrangeras luftmöten. Varje trelleborgare vet att det är för jäkligt i hela innerstan.

Nu förstår jag till min förskräckelse att det på allvar planeras en infart till hamnen för lastbilar som kommer att köra 25 meter från gungorna på skolgården och alla hus längs vägen. Jag har sett plattan växa fram, men aldrig kunnat tro att man skulle komma på något så idiotiskt som att dra lastbilstrafiken längs havet och så nära all bebyggelse.

Från början trodde jag det var ett skämt. När jag sen hör att man löser problemen genom att sänka vägbanan med 30 centimeter och sätta bullerplank som är 3,5 meter höga tar jag mig för pannan.

Det är flera tusen lastbilar som kör till och från hamnen varje dygn. Nu ska det byggas en ny väg över Skegrie och som kommer att gå nära byarna och rakt genom hela östra området.

Jag tycker det är förfärligt... Vem ersätter oss som bor här, inte bara för att det kanske blir svårt att sälja, men vår hälsa – hur värderas den?

Allt i kommunen tycks handla om den här Sjöstaden. När blir den klar? Om 20 år? Ska hela Trelleborg fördärvas för att några politiker fått storhetsvansinne? Börja med att kratta rabatterna!

Varför pratar vi som har barn på Östra Skolan inte med varandra? Eller ni som bor på Fagerängen och Östra Stranden, Skegrie, Mellanköpinge, Kyrkoköpinge… ja var nu alla lastbilarna ska köra.

Annons

Fattar ni inte hur j-la grundlurade ni är! Bryr ni er inte!

Ska vi fortsätta tiga och lida? När min son kommer hem och berättar om skolans utflykt till hamnen inser jag hur sjukt den här kommunen styrs. Finns det inga gränser för hur hamnen får lura trelleborgarna? PR till barnen. Hamnen är stor. Hamnen är viktig. Hamnen är klimatsmart. Stora båtar. Skolan ska rivas. Jag blir vansinnig. Hur kan man tala till barnen om sådant som inte är beslutat!

Gå ner på Östra Stranden och titta, om du inte gjort det. Förstå vad som händer.

Låt oss protestera mot galenskaperna innan det är för sent.

Nilla Olsson
Lennart Sjöstrand
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons