Annons
Insändare

På Svartesjöområdet är det för sent

Vi som bor intill Svartesjöområdet borta vid Dalabadet, undrar om det verkligen var kommunfullmäktiges intentioner att en skövling av området skulle sked när man beslutade om planen för två år sedan. Detta fina område som egentligen kunde beskrivas som en liten vildmarksoas är nu totalt fördärvat.
Insändare • Publicerad 16 mars 2010

Nu vill man också tränga in fler hus på området än vad avsikten var från början och som man förespeglat kommunens beslutsfattare.

Att man måste rensa upp och förbereda marken innan man bygger nytt förstår jag. Men var det verkligen nödvändigt att genast åstadkomma ett kalhygge med tanke på att byggtiden för området kan komma att sträcka sig över flera år?

Annons

Allra värst är det i sydvästra hörnet där det fanns en fin kastanjeallé upp till en park och en härlig träddunge runt en gammal bondgård.

Hundratals träd, en del säkert äldre än en mansålder, har nu utan urskillning bara huggits ner av Mjörbäckshus.

I underlaget för kommunfullmäktiges beslut står bland annat: "befintliga träd inom området ska ges förutsättningar att bevaras. Alléträd i områdets sydvästra del ska bevaras som inramning till gång- och cykelväg i detta läge".

Jag och många andra undrar nu på vilket vis exploatören gett de befintliga träden förutsättningar att bevaras? 90 procent av träden är ju borta! Går det verkligen inte att beivra en sådan nonchalans mot kommunala beslut?

Skrivningen har uppenbarligen inte hindrat skövlingen. Det är bara att hålla med den kloka SPI-politikern och miljövännen Bodil Francke Ohlsson att hårdare regler och sanktionsmöjligheter måste till för att stoppa sådana exploatörer som bara tänker på att tjäna pangar.

Och Trelleborgs kommun har än en gång misslyckats med att leva upp till de stolta parollerna om miljövänlighet.

På Svartesjöområdet är det för sent.

Svar direkt: Vi bygger ett nytt attraktivt bostadsområde i Svartesjö, med totalt cirka hundra villatomter. Området är planerat i tätt och positivt samarbete med Trelleborgs kommun. Även om området inte är fullt så attraktivt nu under byggtiden, vilket jag tror de flesta har förståelse för, så kommer det att bli grönt och trevligt område i framtiden.

Vi fäller de träd som ligger på tomtmark och de träd som är skadade eller sjuka. Totalt har vi fällt 105 stora träd och 260 mindre träd/sly. Många av de almar som fällts hade almsjukan, som är en svampsjukdom som i första hand sprids av almsplintborren. Kastanjeträden som fällts har inte varit skötta under lång tid och därmed spruckit i rotsystemet. I förlängning är dessa träd en potentiell risk som vi inte kan ta, då det förhoppningsvis kommer vara mycket barnfamiljer som flyttar till området. Intill den planerade cykelvägen finns ett antal kastanjeträd kvar.

Under de år vi kommer bygga upp området i Svartesjö, så kommer vi totalt plantera 145 träd och 6300 buskar på de allmänna ytorna. Till detta kommer de träd och buskar som våra kommande kunder kommer att plantera på sina tomter. Så nog kommer området ses som en grön oas i framtiden!

Annons

Magnus Ivarsson,

entreprenadchef 
Mjöbäcks Entreprenad AB

Nilla Andersson
Sabine Stodola
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons