GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Öva och ge alla en uppgift

Den uppladdning som nu sker i överfallskriget som Ryssland startat mot Ukraina, oroar mig mycket, det kan eskalera och bli en tändande gnista till ett tredje världskrig.
Publicerad måndag 12:34
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Åke Larsson funderar över hur väl förberedda vi är på en kris eller ett krig.
Åke Larsson funderar över hur väl förberedda vi är på en kris eller ett krig.Foto: Pontus Lundahl/TT

Därför bör vi i dag förbereda oss, också mentalt. Tänk dig bara att elen slås ut, det blir fort mörkt och kallt, vad gör vi då? Några konservburkar och spagetti och tio liter vatten i förrådet räcker inte långt.

Vi måste öva och göra upp planer och en enkel organisation, för varje skola, by, gata och arbetsplats och så vidare.

Elen är borta! - Kanske en längre tid.

Hur ska undervisningen i skolorna bedrivas – hur värms våra äldreboenden, hem, sjukhus och andra byggnader då upp? Var hämtar vi vatten och mat, var och hur kan den tillagas – hur länge kan affärerna förse oss med mat? Det kan vara bra att veta. Kanske behöver vi också enkla svetsade kaminer, som de som i dag skickas till Ukraina från Sverige.

”Var hämtar vi vatten och mat, var och hur kan den tillagas – hur länge kan affärerna förse oss med mat?”
Åke Larsson, politiskt oberoende

Vem leder oss genom krisen nationellt och vem är det i Trelleborgs kommun, som hjälper oss då – så att vi kan överleva? Detta utan vi på annat sätt är indragna i ett stort krig.

MSB är myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som då ska leda verksamheten i Sverige, men är det bara en övergripande papperstiger? Har du sett någon i kommunen som övat allmänheten? (Kanske på rådhuset) Eller som informerat oss i någon större omfattning. Information är väldigt viktig nu, kan dagstidningar tryckas? – Nej, den mesta informationen lär komma ut över batteri- eller vevradio och från mun till mun och möjligen på anslagstavlor, tror jag. Hur ser det ut i Trelleborg – hur tänker de styrande?

Åke Larsson, politiskt oberoende