Otryggheten har tillåtits ta plats i vårt samhälle
Svar till Mormor (den 13 november).
Med tungt hjärta läste jag berättelsen som signaturen Mormor skrivit om det inbrott som hennes familj i Trelleborg blev utsatta för i lördags. Jag lider både med henne och med hennes familj. Kränkningen av att ha haft okända och objudna besökare i sitt hem är svårt att förklara för dem som inte själva blivit utsatta. Förlusten av personliga ägodelar som till exempel arvegods kan inget försäkringsbolag i världen ersätta. Känslan av att inte ens kunna vara säker i sitt eget hem är ett av de djupaste intrången i ens privata sfär.
Min familj utsattes för ett liknande inbrott för en tid sedan i Skanör. En inbrottstjuv bröts sig in i mina föräldrars hus under natten när de låg och sov på ovanvåningen. Känslan av att komma ner till nedanvåningen och se lådor utdragna och genomsökta är otäck. Därför kan jag säga att jag har viss insikt i Mormor och andra drabbades oro och frustration.
Som nyvald riksdagsledamot med bakgrund inom brottsbekämpning, arbete på Trelleborgs tingsrätt samt även nämndemannauppdrag i samma tingsrätt har jag sett en tragisk ökning av brottsligheten i vårt samhälle. Otryggheten har under en längre tid tillåtits ta plats i vårt samhälle. Följden har blivit att ungdomar och äldre inte vågar ge sig ut på gator och torg. Denna utveckling måste stoppas och det arbetar jag idogt i mitt riksdagsuppdrag för att göra.
2007 genomförde regeringen den största enskilda satsningen någonsin på rättsväsendet. Sammanlagt 1,5 miljarder kronor satsades, varav polisen fick 875 miljoner kronor. Syftet med satsningen är att uppfylla vallöftet om 20000 poliser år 2010. Vid höstens intagning till polishögskolan antogs 830 nya aspiranter, det är cirka 300 fler än vanligt.
Rikspolischefen uttalade sig tidningen Svensk Polis den 12 oktober i år; "Aldrig har polisen haft bättre resursmässiga förutsättningar än nu. Vi har blivit fler anställda och denna utveckling kommer att fortsätta de kommande åren, då det utbildas fler poliser än någonsin".
Fler poliser i yttre tjänst gör att polisen blir mer synlig och bättre kan förebygga brott. Mer resurser gör också att utredningar kan göras mer effektivt och fler brott uppklaras.
Utöver satsningar på polisen görs även satsningar på åklagarmyndigheten, domstolsväsendet och kriminalvården, allt för att rättskedjan skall fungera i sin helhet.
Det bör i detta sammanhang nämnas att jag för tillfället arbetar tillsammans med Ulf Bingsgård för en utbyggnad av häktet i Trelleborg i befintlig fastighet. Slutligen så kan till min stora glädje konstatera att domstolarnas påföljds-praxis för vissa våldsbrott är under utredning i syfte att ge domstolarna möjligheten att utnyttja hela straffskalornas längd i sin dömande verksamhet. En polis kan vara hur duktig som helst på sitt arbete, men vad gör det om de dömda raskt släpps ut igen efter minimal fängelsepåföljd?
Arbetet fortsätter och flertalet förändringar till rättsväsendets fördel har genomförts eller är på väg att genomföras. Jag är medveten om att det inte lindrar den uppgivenhet och oro som en brottsutsatt familj känner just nu, men det är det bästa jag kan erbjuda för tillfället.
Anders Hansson (m)
riksdagsledamot Södra Skåne
Justitieutskottet