Annons
Insändare

Orwellskt språkbruk

Insändare • Publicerad 6 december 2005

Kära Trelleborgare!

I lördagens TA publicerar kommunledningen sina mål beträffande den så kallade spjutspetsskolan. Men, lägg märke till, man nämner inte hur man skall gå tillväga för att nå målen.

Annons

Är det inte väldigt avslöjande? Ett så ordrikt alster utan någon som helst antydan till med vilka medel man skall skapa detta underverk.

Ändå påstår man att visionen håller på att bli verklighet!

Det enda, vi som arbetar inom skolan hittills erfarit, är att man allt mer tydligt fokuserar på de 35 veckotimmar arbetsgivaren disponerar lärarna. Man vill nu närmast detaljstyra hela denna arbetsvolym, och fylla upp den med bland annat mer undervisning än någonsin tidigare. Därigenom kan man, trots ökad elevtillströmning, hålla sig med en mindre lärarkår och sålunda spara pengar till kommunen.

Men samtidigt har man då också sänkt kvaliteten på verksamheten, genom att lärarna inte längre ges tid att förbereda lektionerna inom den reglerade arbetstiden. Sålunda måste till exempel åtskilliga demonstrationsexperiment och elevlaborationer utgå ur det naturvetenskapliga utbudet, varigenom elevernas möjlighet till bildning härvidlag reduceras.

Det verkar nu allt mera uppenbart, att arbetsgivaren använder sig av så kallade Orwellskt språkbruk, där orden får sin diametralt motsatta betydelse jämfört med normalt språkbruk.

"Satsa på skolan" betyder sålunda "minskade ekonomiska resurser till undervisning",

"Spjutspetsskola" betyder "Lågbudgetvariant där man nödtorftigt hankar sig fram",

"Att bli ett föredöme för andra" betyder "Att uppträda som ett avskräckande exempel".

Lärarna får, likt arbetshästen Boxer i "Animal farm", dra ett allt tyngre lass, med de ettriga småhundarna hängande i hasorna. Orken och arbets-glädjen minskar och därmed även möjligheterna att inspirera eleverna till stordåd.

Gnägg

Fotnot. George Orwell, brittisk författare (1903-1950), mest känd för sina politiska satirer Animal farm och 1984.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons