unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ord bygger inga bostäder!

Av Skånes 33 kommuner så har 28 bostadsbrist enligt en rapport från Boverket. Bostadsköerna växer och unga samt invandrare kommer inte in på bostadsmarknaden trots att de har både kontantinsats och fast jobb. Många äldre har inte råd eller möjligheter att byta bostad, vilket hindrar välbehövliga flyttkedjor.
Skribenten förespråkar att fler bostäder byggs, helst i trä, av miljöskäl.
Skribenten förespråkar att fler bostäder byggs, helst i trä, av miljöskäl.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

År 2017 blev vi 10 miljoner invånare i vårt land och det var 33 år tidigare än SCB:s prognos från 2002. Vårt land har en historiskt stor bostadsskuld som har pågått sedan 1990-talets kris. Vi har byggt alldeles för få bostäder i vårt land under de senaste 25 åren.

Klyftan mellan dem som redan har bostad och dem som försöker komma in på bostadsmarknaden ökar, och stänger särskilt ute unga vuxna. Det är aldrig bra för samhället när obalanser uppkommer. Samtidigt står byggsektorn för närmare 1/5 av vårt lands samlade klimatutsläpp. Målet att 2045 att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser omfattar ju också byggsektorn.

Traditionella byggtider skapar i regel långa ledtider och stora klimatutsläpp och det känns som vi skulle behöva ett billigare, snabbare och med hållbart byggande i framtiden. Samlat innebär det att vi måste bygga snabbare med klimatsmarta material med lägre byggkostnad. Massiva träbyggnader fungerar som koldioxidsänkare, speciellt i kombination med aktivt skogsbruk.

I en modern industriell byggprocess har massiva trähus en mycket kortare produktionstid än jämförbara byggnader i betong. Bostäderna byggs till huvuddelen klara i fabriken och kan uppföras under en kort tidsperiod. I vårt land finns det framsynta kommuner som Växjö, Skellefteå med flera som tagit fram träbyggnadsstrategier för att öka bostadsbyggandet i trä. Kommunerna får inte ställa särkrav på byggandet utan kan med sin strategi visa i dialog med bostadsbyggarna om vikten att bygga mer i trä.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på trelleborgsallehanda.se, appen MinTA och e-tidning tis, tors, lör. 159 kr per månad!

Bostadsfrågan är en fråga som berör oss alla och för att komma framåt bör riksdagens alla partier skapa en bostadsgrupp för att hitta breda lösningar för denna fråga som berör de flesta människorna i vårt land indirekt eller direkt. Glöm tidigare havererade blocköverskridande samtal och kom vidare. Vårt land behöver en partiöverskridande, långsiktig reform som tar ett helhetsgrepp om bostadspolitiken.

Utöver klimatfrågan så kan det också omfatta; subventionerat bosparande för unga, utfasning av ränteavdraget, sänkt eller avskaffad reavinstbeskattning, utvärdering av amorteringskraven, översyn av hyresreglering, byggregleringar och regler kring andrahandsuthyrning. Kommunerna behöver också analysera det långsiktiga behovet och ta fram en långsiktig plan. Vårt land behöver inte fler smååtgärder som skapar stor turbulens och osäkerhet på marknaden samt ger små effekter i praktiken. Landet behöver en partiöverskridande långsiktig reform som tar ett helhetsgrepp om bostadspolitiken.

Karin Bengtsson

Läs mer

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Man misstänks för rattfylleri efter olycka och tre personer greps för stöld vid byggarbetsplats.

Mattias får sjunga vidare i Idol

Idol

Mattias får sjunga vidare i Idol

Uppträdde från hotellrummet i annorlunda fredagsfinal.

Mattias Lundvall: ”TV4 borde ställt in fredagsfinalen”

Idol

Mattias Lundvall: ”TV4 borde ställt in fredagsfinalen”

”Det är nog ingen som får fredagsfeeling av den här hoprafsade produktionen.”

Arriva vill ”hyvla” bland anställda på Pågatågen

Skånetrafiken

Arriva vill ”hyvla” bland anställda på Pågatågen

”Säger man nej kan man bli uppsagd” hävdar facket.

Idol gör om hela fredagsfinalen – flera deltagare smittade

Coronasmitta i Idol

Idol gör om hela fredagsfinalen – flera deltagare smittade

Kvällens uppträdanden spelas in på hotellrummen.

Deltagarna hålls isolerade: ”Som ett fängelse”

Idol-dagboken

Deltagarna hålls isolerade: ”Som ett fängelse”

Efter covid-smittan får de inte lämna rummen.