Insändare

Orättvist system för sjuka

Att hamna i ett sjukdomstillstånd som gör att man är tvingad att vara ifrån arbetslivet under längre tid är mycket olustigt.
Insändare • Publicerad 23 februari 2011

Man kämpar med sitt hälsotillstånd och har en stark känsla och en förhoppning om att man en dag ska få bli frisk och vara aktiv i samhällets lilla karusell.

Man kämpar med sitt tillstånd och försöker att göra vardagen ljus och fin mitt i allt "elände". Samtidigt som man varje dag måste kämpa för att få pengarna att räcka till. Då man är sjuk med tillfällig sjukersättning innebär det att man aldrig får någon höjning i sin sjukpenning. Sjukpenningen grundar sig på inkomsten man hade då man blev sjuk och det kan handla om många år tillbaka. Detta innebär att man under många år inte får någon höjning alls, man backar ekonomiskt hela tiden då allting runtomkring höjs. Så ser sjukreformen ut idag, att inte få någon som helst höjning är skandal. Varför ska man drabbas ekonomiskt för att man har blivit sjuk?

Är det inte dags att ändra denna reform? Varför diskuterar ingen detta. Man står ju, som sjukskriven, helt stilla ekonomiskt under hela sin sjukdomstid och detta är inte mänskligt. Medmänsklighet finns inte i Sverige idag. Många tycker att man inte ska gynnas ekonomiskt då man är sjuk. Jag personligen tycker inte att man gynnas för att få en liten höjning varje år så att man har en liten chans att kunna följa med och att få en dräglig ekonomisk vardag. Nej, det är inte alls intressant att diskutera men andra saker prioriteras högt. Att alla som arbetar ska få det så mycket bättre ekonomiskt är viktigare. Det anser man ska gynna Sverige i det långa loppet. Jag har hört så många som "frossar" i alla extra pengar som de fått under de senaste åren. Det handlar om fruktansvärt mycket pengar som betalas ut till arbetstagare idag och jag mår faktiskt illa över detta. De som arbetar kan trygga sin ekonomiska situation flera gånger om men sjuka och andra grupper här i samhället, dom får inte vara med. Är detta demokratiskt och medmänskligt? Nej! Jag kan inte säga att jag känner mig stolt över att vara med i "Sveriges gemenskap". Det finns en del som säger att vi har det bra här i landet, jo det kan vara sant om man jämför med många andra länder men rättvisan, var finns den? Varför kan man inte arbeta för ett mer rättvist samhälle. Vad är det frågan om? Jag anser att man har missat det viktigaste här i livet. Att skapa rättvisa och att ta hand om varandra på bästa sätt.

De som arbetar kan spara enorma summor och unna sig mycket gott samtidigt som sjukskrivna, arbetslösa, pensionärer med flera får vända och vrida på kronorna. Ja där är mycket som är fel. Man anser sig till exempel inte ha råd att sätta en utredningsgrupp som ska behovspröva barnbidraget, det har man sagt skulle kosta för mycket. Så man låter alla barnfamiljer få barnbidrag, det är inte inkomstprövat, detta är också på tok felaktigt. Varför ska den som redan har det bra ekonomiskt få detta tillskott varje månad, samtidigt som bostadsbidrag och annat inkomstprövas.

Fy! Jag blir så trött!

Nilla Andersson
Marianne
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.