Annons
Insändare

Öppet brev till Lennart Höckert (S)

Jag har varit socialdemokrat i hela mitt liv men börjar tvivla. Var är solidariteten med de svaga? Hur kan du bara sitta lugnt i båten och se på hur man skuldsätter framtidens trelleborgare?
Publicerad 28 december 2019
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vad är det som lockar med att bygga ny hamn, sjöstad, ny infart och en ny ringväg så mycket att Ni anser det vara värt att skuldsätta våra barn och unga, frågar insändarskribenten i ett öppet brev till oppositionsråd Lennart Höckert (S).
Vad är det som lockar med att bygga ny hamn, sjöstad, ny infart och en ny ringväg så mycket att Ni anser det vara värt att skuldsätta våra barn och unga, frågar insändarskribenten i ett öppet brev till oppositionsråd Lennart Höckert (S).Foto: Lars Thulin

Jag har en dotter på fem år, hon och hennes kamrater får betala priset för alla konsulter och stora lån. Det är de som får betala med en sämre skola under sin uppväxt och med högre skatt när de börjar jobba.

Nu säger Du säkert - “Det var inte vi. Det var de andra”. Det är inte hela sanningen för det är Kvartetten som startade det hela. Ni har gjort överenskommelsen om borgen på ett lån på 1 miljard till Hamnbolaget vilket ni säger att skattebetalarna ska betala 80 procent på. Milla och hennes kamrater kommer få stå för notan. Vad har du att säga till dem om att de i framtiden ska betala 800 miljoner på ett lån som ni tog när de var 5 år gamla?

Annons

Alla som inte bor i Trelleborg kan läsa och se den ekonomiska utvecklingen, tror ni att ni ska locka folk att flytta till Trelleborg när skatten närmar sig 30 och elen blivit dyrare för att man sålt energibolaget? Det finns även en stor risk att de som idag äger en bostad inom kommunen kommer att se värdet sjunka. Att ha en skuldsatt kommun lockar inte folk att flytta dit men det kan få folk att flytta därifrån.

Vad är det som lockar med att bygga hamn, sjöstad, infart och ringväg så mycket att Ni anser det vara värt att skuldsätta våra barn? Är det möjligheten att få en gata uppkallad efter sig? Det måste ju vara något som gör att Du är villig att sitta lugnt i båten medan det nya styret håller i årorna. Fast det måste ju vara ganska behagligt eftersom att Rubin får klä skott för alla tokigheterna. Ni får som ni vill utan att ro båten.

Milla vill gärna veta vad du har att erbjuda henne som gör att hon inte ska välja att flytta till Vellinge, Svedala eller Staffanstorp. Hon lär inte ha råd att välja en glassig lägenhet i en modern Sjöstad och allmännyttan är ju snart såld. Hade jag varit Du hade jag stått upp och begärt att pengarna för försäljningen till 100 procent ska vara till att bygga nya lägenheter ute i byarna.

Skulden Milla och hennes kamrater ska betala kan bli upp till 9,3 miljarder enligt finansieringsplanen. Hur kan Du medverka till detta? Är det verkligen rimligt att lägga pengar på byggnader och asfalt och samtidigt spara inom välfärden?

Effektiviseringskrav på 1 procent per år i 25 år. Det betyder att en femtedel av det som finns idag ska bort. Hur? När ni tagit bort en femtedel av välfärden hur ska ni då locka folk att vilja bo i er fina Sjöstad? Ni förstår väl att de som har råd att köpa en dyr lägenhet vill ha en bra skola, fungerande äldrevård, fina parker och rena gator.

Tillsammans med nya styret, kommer byggandet finansieras genom att sälja allt som kommunen äger, eller i alla fall så mycket som det går. TEFAB är ett bra bolag som ger kommunen inkomster varje år. “Efter en försäljning lär verksamheten drivas i kommersiellt vinstsyfte vilket kan innebära t.ex. något högre priser.” (H-Å Lindvall, VD, Trelleborgs Rådhus AB, 2019). Tycker du som socialdemokrat att det är rätt att sälja ut de kommunala verksamheterna?

2044 när planen är till fullo satt i bruk och effektiviseringen är satt i full kraft och återbetalningen är allt som kvarstår är DU 78 år. Vem vet om du behöver hjälp från äldrevården, men se den har du som socialdemokrat effektiviserat bort. Du är knappast den som ska betala igen skulden. Din son däremot är då 42 år (info. finns på nätet) och får leva med en skatt på cirka 30 procent, dyrare el och har barn som ska gå i den där skolan som du hjälpt till att effektivisera bort en femtedel av. Det finns en sjöstad, en fyrfilig ringväg, ett business center och en skuld på drygt 9 miljarder som din son och min dotter betalar.

Jag minns ett annat Sverige än det som du nu är med raserar? Det fanns ett Sverige där man tog hand om de svaga. Idag utförsäkras sjuka, friskolor skär guld med smörkniv, vårdköerna ökar, antalet logopeder och specialpedagoger minskar samtidigt som klasserna blir större. Klasskillnaderna ökar för varje beslut som tas. Sverige har aldrig varit så rikt som det är idag och ändå finns det hemlösa barn och fattigpensionärer. Ärligt talat så tror jag att Palme snurrar i graven. Vad tror du han skulle tycka om det dagens socialdemokrati?

Jag tycker att det är dags att plocka fram och damma av ideologin och börja handla utefter den, för den som tiger samtycker. Ni samtycker för mycket just nu.

Orolig Trelleborgare

Annons
Annons
Annons
Annons