Annons
Insändare

Omorganisera gymnasiet

Insändare • Publicerad 24 januari 2006

Svar till Egil Ahl (s) den 21 januari.

Egil Ahl beskriver sin tolkning av lärarnas arbetstidsavtal. Jag konstaterar att vi i stort är överens även om vi använder olika ordval. Notera att jag skrev att en undervisningsfri halvdag till exempel kunde användas till planering, en vanlig arbetsuppgift som kan ske utanför skolan.

Annons

Ahl påstår att jag arbetar på gymnasiet, kanske också en fråga om ordval. Min uppfattning är att jag inte arbetat på gymnasiet på över 20 år. Jag arbetar med folkbildning på Komvux och jag döljer definitivt inte att jag därutöver har ett jordbruksföretag, som blir en inte oväsentlig vardagskomponent i min matematikundervisning. Verksamheten har dessutom under ett antal år varit delvis ekologisk (Kravgodkänd).

När det sedan gäller resursförstärkning till skolan är jag tyvärr okunnig om moderaternas tankegång. M är tydligen överens med s centralt om stöd till gymnasiet samtidigt som mina moderata kamrater?! i skolnämnden ensamma reserverade sig mot en budgetförstärkning där.

En förstärkning till gymnasiet behövs men hur den läggs ut bör bestämmas lokalt i verkligt samråd mellan ledning och personal. Det klarar de säkert bättre än politiker utan vardagsanknytning till skolan.

Däremot bör politiker gå in när de ser att en organisation inte fungerar tillfredsställande. Att ha två skolenheter med sex linjechefer (rektorer) blir nog aldrig bra.

Låt gymnasieskolan bestå av två skolor med en chef på varje. Dessa får sedan konkurrera om eleverna i ädel tävlan.

Detta bör ge en stimulans och utmaning som kan ge Trelleborg en riktigt bra kunskapsskola, något som blir extra viktigt från 2007 när så kallat frisök införs.

Leif Sjögren (c)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons