Annons
Insändare

Omöjligt åka buss till Skegrie

Läste precis om att trelleborgarna använder sin bil för mycket och att vi måste bli mer miljövänliga i kommunen. Jag bor i Skegrie där det inte gjorts någonting för att förbättra kollektivtrafiken till Malmö eller Trelleborg.
Insändare • Publicerad 26 oktober 2009

Jag tycker att Ulf Bingsgårds uttalande: "Belastningen av våra vägar beror också på oss själva, kommunen kan anta hur många bra strategier som helst, men det är den enskilda kommuninvånaren som måste vilja förändra sitt beteende." Själv har jag bott i Skegrie i tio år och kämpat med samåkning och att anpassa mina arbetstider så att jag kan åka buss hem på eftermiddagarna. Vi kämpar för att klara oss med en bil eftersom jag och min man vägrar att köra med två bilar till och från Malmö varje dag. Jag måste gå från mitt jobb 16.05 för att ta buss 146 klockan 16.15. Detta för att vara på Vellinge ängar i god tid tills buss 181 lämnar Vellinge ängar 16.54. Skulle jag missa denna buss kommer jag inte hem eftersom det inte går fler bussar till Skegrie senare på kvällen.

Från Vellinge ängar går det fyra bussar på en hel eftermiddag till Skegrie. Om jag tar bussen tar det 1 timme och 10 minuter för att komma hem. Tar jag bilen tar det 25 minuter. Med anledning av att det går så få bussar, att man måste byta buss och med tanke på tiden det tar är bussen inget alternativ för de flesta. Det är näst intill omöjligt att pendla med buss till och från Skegrie. Skegriebor tvingas att ha två bilar per familj. Detta handlar inte om egen vilja att ändra sitt beteende. Det är många Skegriebor som skulle vilja kollektivpendla till jobbet men Trelleborgs kommun och Skånetrafiken har inte gjort någonting för att detta kan bli möjligt. Man har bara byggt massvis med villor i Skegrie och Tommarp men inte byggt ut kollektivtrafiken.

Detta är inget hållbart samhälle ur miljösynpunkt. Jag förstår inte var problemet ligger och denna motvilja att låta buss 146 även stanna i Skegrie. Det går cirka 70 bussar från Malmö till Trelleborg och cirka 70 bussar från Trelleborg till Malmö varje dag. Alla dessa kör förbi Skegrie men ingen stannar. Det är katastrof. Man har argumenterat för att bussen inte kan stanna i Skegrie för att det är för farligt med mera. Men den enklaste lösningen hade varit om, låt oss säga två bussar i timmen och tre vid rusningstrafik, körde genom Skegrie med endast ett stopp i Skegrie och ett i Tommarp medans alla de andra bussarna kör vägen förbi Stavstensudde och Bäckaskolan. Det är de enda stopp som hade skiljt de båda bussarna åt eftersom alla kommer ut vid Hedvägen. Det kunde stå via Skegrie och via Stavstensudde på bussarna. Svårare än så hade det inte behövt att vara. Dessutom skulle Skånetrafiken kunna lägga ner linje 181. Att ha en möjlighet att kunna komma till Trelleborg och Malmö två/tre gånger i timmen hade gjort stor skillnad på pendlingstrafiken till och från Skegrie. Man hade haft möjlighet att ändra sitt beteende och bidra till ett hållbart samhälle.

Nilla Andersson
Elisabeth
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons