Annons
Insändare

Ologiska hastighetsgränser

Håller med signaturen Pendlare (den 19 augusti) att hastighetsgränserna på väg 9 är ologiska.
Insändare • Publicerad 28 augusti 2014

Riksdagen har ju beslutat om att bashastigheterna 60, 80, 100 och så vidare skall gälla och att de efterhand skall införas. På väg 9 har dessa inte genomförts ännu. Med hänvisning till olycksrisker, vägstandard är nuvarande hastighetsgränser inkonsekventa. Några trafiksäkerhetsarrangemang som skett längre österut på väg 9 (till exempel i Abbekås, Nybostrand) har inte genomförts på sträckan Trelleborg-Beddinge. På sträckan Trelleborg (östra rondellen) till Modeshög är hastigheten satt till 80 km/tim, vilket är logiskt med hänvisning till vägens bredd, sikt och fåtal utfarter. Särskild väjningsfil har byggts vid infarten till tomatodlingen, vilket är bra. Möjligen skulle Serresjökorset förbättras (hastighetsbegränsning, väjningsfil eller dylikt). Här händer ju en del olyckor, senast en med dödlig utgång.

Väg 9 österut från Modeshög till Böste, genom Gislövs Strandmark och Simremarken, är hastigheten satt till 70 km/tim, det vill säga ingen anpassning har skett till de nya bashastigheterna. Logiskt sett borde här råda 60 km/tim i stället för 70 km/tim.

Annons

Riskerna är här stora med oxelträdsallé alldeles invid vägkanten som skymmer sikten och utgör en stor olycksrisk vid krock, avåkning eller väjning. Här finns många utfarter från enskilda fastigheter som ligger längs vägen och utfarterna från Modeshögsvägen är riskabla med dålig sikt (till exempel mitt för Simlingevägen och vid Sjöstensvägen). Olyckstillbuden vid till exempel Agdas butik är många. Längs vägen finns andra verksamheter som förorsakar riskfyllda in- och utpassager (Galleri New Form, Böste Grönsaker med flera). Bussfickorna är inte utbyggda fullt ut.

Den nya busshållplatsen vid Modeshög är också farlig i det att man som bussresenär måste korsa vägen, där bilarna kommer i 70-80 km/tim. Här borde övergångsställe arrangeras. Bilisterna kör alldeles för fort genom Gislövs Strandmark och Simremarken.

Att som Trafikverket ständigt i sin argumentering åberopa trafiklagstiftningens regler att det ankommer på trafikanter att anpassa hastigheten efter rådande omständigheter och dolda risker är att göra det lätt för sig.

Hastighetsgränserna skall ju vara vägledande för bilisterna, eller hur? Semestertrafikanterna känner ju inte till dessa risker. Längre österut bör man kanske ha 60 km/tim genom Beddinge, där vägen är bredare, alléträd saknas och sikten är bättre.

Sen skulle det inte skada om trafikpolisen i Trelleborg gör has hatighetskontroller då och då; jag har aldrig sett de göra sådana under de år jag kört på vägen. Särskilt morgnar och kvällar är tempot högt och det är svårt att finna en lucka att komma ut på vägen.

Nilla Olsson
Väg trafikant
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons