Oligarki i Trelleborg?

Allt sedan kommunalvalet den 11 september i fjol har styret över kommunen gungat betänkligt och skutan synes har styrts utan roderkontroll och politisk inriktning.
Publicerad 6 mars 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rune Roth tycker till om den lokala politiken sedan valet den 11 september.
Rune Roth tycker till om den lokala politiken sedan valet den 11 september.Foto: Andreas Mårtensson

Kommunalvalet ändade med att Liberalerna med två mandat tog till sig vågmästarrollen och som drottningmakare banade man väg för Ann Kajson som kommunstyrelseordförande. Till priset av att man fixade till en egen kommunalrådspost, visserligen fiktivt benämnd som demokratiråd. Samt, stort kap, ordförande i kommunfullmäktige. Vidare ordförandeposten i arbetsmarknadsnämnden för att nämna de största priserna vid sin upphandling.

Med L:s kommunalrådskrav följde per automatik andra partiers krav på likvärdig status.

Alltså därav, 1+3 kommunalråd.

Någon större aktivitet av politisk karaktär efter valet synes under tiden inte ha pågått. Politiska uppgörelser må kräva kompromisser av olika slag, men inte denna form av 'horsetrading' som ägt rum. Och inte till detta höga pris av åsidosättande av en stark opinion, som kräver socialt ansvarstagande och insiktsfullhet. Opinionen lär inte tystna inför den fortsatt infantila tondövheten.

Styret tycks präglat av härskarmentalitet som styrs av ren kleptokrati. Har man väl hamnat vid köttgrytan, gäller det att plocka till sig. Tror att många ser det som att man med alla medel vill roffa åt sig så mycket som möjligt, när nu tillfället bjuds.

Att begrunda det förtroende man är vald till, (omfamnar även styrets partikamrater), tycks fjärran.

”Tror att många ser det som att man med alla medel vill roffa åt sig så mycket som möjligt, när nu tillfället bjuds.”
Rune Roth

Opinionens kritik omfattar även de icke-styrande partierna, vilka hals över styret, fick brått att tävlas om egna förslag vid kommunfullmäktige den 27 februari. Mest halsbrytande var S med många hisnande volter. Sven Lindqvists anförande styrkte partiets tillkortakommande på ett närmast pinsamt sätt.

C och V visade god vilja genom ett gemensamt förslag, VS tassade försiktigt undan. Men, inget parti refererar till jämförbara kommuner, det uppenbara. Varför, varför lade man inte sina förslag initialt? – Egenintresse förstås, avvakta och se vad det kan ge oss.

Om dessa partier hade enats, hade man genom yrkande på återremiss väckt ett näst intill misstroendevotum. Nu bör dessa partier enas om att dess främsta uppgift och ansvar mot väljarna är att fälla styret. Tillsammans med opinionen står ni då starka.

Uppmanar, inte minst förtroendevalda, till att läsa 'Girig-Sverige' av och med Andreas Cervenka, prisbelönt ekonomijournalist. Pekar inte minst på betydelsen av granskande samhällsbevakning

– TA går ur klassen med högsta betyg.

Rune Roth, Beddingestrand

Fotnot: Oligarki – Fåmannavälde som har tillgång till hela kassan utan demokratiska inslag. Källa: Wikipedia