Annons
Insändare

Oklart om kostråd

Öppet brev till Ulrika Arnell och Charlotte Thelander med anledning av deras svar till Elev, Fågelbäcksskolan samt En mjölksugen elev! (den 3 april).
Insändare • Publicerad 17 april 2012
Foto: Grazvydas Jurgelevicius
Foto: 

Jag blir både glad och bestört när jag läser om kostråden som ges till skolorna i Trelleborgs kommun. Glad för att inte bara föräldrar reagerar och engagerar sig i sina barns hälsa utan även att barnen visar så stort intresse även i tidig ålder. Skönt att debatten kommit igång på allvar och att folk verkligen tänker efter och ifrågasätter livsmedelsverkets rekommendationer.

Bestört blir jag däremot när dietister och kostrådgivare köper kostråden rakt upp och ner och sätter press på skolorna att detta är vad som bör serveras i skolan. Var finns studier och forskningsresultat som bevisar att det till exempel är bättre att äta Becel istället för Bregott?

Annons

Man tar onödiga risker när man utsätter barn för lättmargariner med höga halter av den inflammatoriska fettsyran Omega-6, onödiga emulgeringsmedel som sojalecitin, E471 samt kaliumsorbat som konserveringsmedel, arom (diacetyl- får inte hanteras i produktionen utan skyddsglasögon och handskar). Omega 6 fettämne blir ett problem om du äter fler av dem än Omega 3. Fördelningen är 1:1 (som i medelhavskosten) och hur många har koll på det?

Omega 3 (fiskoljor) och Omega -6 (vegetabiliska oljor) konkurrerar om att bli ombildade till signalämne och kroppen kan inte bilda obegränsade mängder signalämne. Eftersom de vegetabiliska oljorna är i överskott är det också de som lägger beslag på enzymerna i ämnesomsättningen. Därmed bildas många fler signalämne från Omega-6 än Omega-3. Problemet är att Omega-3 är mycket bättre på att dämpa inflammation och motverka blodpropp, lindra smärta, minska blodtryck och skydda mot alla sjukdomar som kronisk inflammation kan leda till. Lätta till exempel innehåller 40 procent fett, 43 procent av fettmängden är mättat fett (!) som mest kommer från palmolja, av de fleromättade 15 procenten, är 12 procent Omega-6, dålig balans mellan Omega-6 och Omega-3. Dålig balans är det också i Becel Gold som innehåller 46 procent Omega-6 av den totala fettmängden. Ett oetiskt experiment med våra barns hälsa som ej går att motivera varken hälsomässigt eller ekonomiskt.

Tilläggas kan också att margariner ofta innehåller lika mycket mättade fetter som omättade och här hittar vi palmoljan. Importen av palmolja är ju förknippad med skövling av regnskogarna. Tänk på vad det innebär för vår kommande generation. Enligt studier har mjölk som fettkälla liten betydelse då endast 5 procent från vårt totala fettintag kommer från mjölken. Är det inte då bättre att dricka standardmjölk och få i sig A- och D-vitamin naturligt istället för att det ska tillsättas i efterhand i syntetisk form? Är den dessutom ekologisk innehåller den en viss del Omega-3 eftersom korna betar gräs och inte äter spannmål/sojamjöl som konventionella kor.

Nilla Olsson
Förälder med skolbarn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons