Annons
Insändare

Ökad segregation i Trelleborg

Insändare • Publicerad 27 februari 2008

På många håll i Trelleborg har man arbetat aktivt och engagerat mot segregation. Bra exempel på detta är till exempel Köpingeskolan, Pilevallskolan, Liljeborgsskolan och Gasverket.

Trelleborg har, och har haft, stora problem med olika ungdomsgäng och dessa problem kan ofta ses som exempel på en misslyckad integrationspolitik. Problemen har dock inte varit lika omfattande som i många andra jämförbara kommuner, men allvarliga nog.

Annons

Nu ska Köpingeskolan stängas för alltid. Trettio år av ett engagerat integrationsarbete slängs på soptippen. Värdet av detta arbete bedöms som noll.

Elever från Fagerängen, från villakvarteren i närområdet, från hyreshus och bostadsrätter i närområdet och elever från Smygehamn med omgivningar har slagits för sin skola. Föräldrarna från dessa områden har också kämpat tillsammans, för sina ungdomar och för en integration.

Dessa föräldrar och barn har inte förstått att demokratiska yttringar endast kan ske på skolvärldens villkor. Föräldrar och barn ska inte ifrågasätta. Föräldrar och barn ska ställa upp när skolvärlden så önskar.

Vad händer nu? Segregationen kommer att öka. Konflikterna på Kunskapsskolan i höstas är huvudsakligen ett uttryck för "vi och dom". Likaså den ökande skadegörelsen kring Favör, Köpinge och Pilevall. Ingen har vågat säga detta högt, men alla vet, även de som inte vill veta.

Köpingeungdomarna har förlorat sin mötesplats och denna mötesplats var viktig, kanske framför allt för ungdomarna från Fagerängen (men även för deras föräldrar). Här kunde man mötas på lika villkor!

Nu blir det en flyttkarusell. Karusellen komma att beröra barn, elever, föräldrar och personal på Köpinge, Pilevall, Smyge, Östra, Serresjö, Lilleskog, Örtagården, Liljeborg, Ljunggrenska och Granlunda! De totala kostnaderna kommer förmodligen att överstiga kostnaderna för en renovering av Köpingeskolan. Kostnaderna för ilska, stress, vanmakt och apati ingår inte i kalkylen.

Var finns medmänskligheten och ekonomin i denna segregationspolitik och i denna flyttkarusell? Ok, pengarna finns kanske, men var finns vi människor

Svara mig, någon!

Claes Henriksson

Trelleborg skolparti

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons