Annons
Insändare

Oj, vad många män!

Jag var på Trelleborgs kommuns informationsmöte i Folket Park (den 23 januari) gällande planerna på en ringväg och en östlig hamninfart.
Publicerad 1 februari 2020
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten gjorde en reflektion efter kommunens informationsmöte i parken.
Skribenten gjorde en reflektion efter kommunens informationsmöte i parken.Foto: Tomas Nyberg

Oj, vad många män det var från kommunen. Jag besökte sex av de sju olika stationerna. På fem av dem var det en klar manlig majoritet, speciellt när det gällde fastighet, trafik och politik.

Jag hittade fem politiker som var där för dialog och för att svara på frågor. Två moderater med Mikael Rubin i spetsen, Erik Lundström (KD), Lennart Höckert (S) och Helmuth Petersén (SD). Ja, ni ser: alla var män. Jag missade kanske någon kvinnlig politiker? Utanför Folkets Park stod förresten ett par politiker från Söderslättspartiet. Jo, det var också bara män.

Annons

Det här fick mig att kontakt valmyndigheten som hjälpte mig att bekräfta faktumet att – när senaste valresultatet var färdigräknat – hade Trelleborgs kommun landets sämsta kvinnorepresentation i kommunfullmäktige. Bottenlistan såg ut så här: Sämst - Trelleborg med cirka 25 procent, näst sämst – Örkelljunga 27 procent och tredje sämst i landet - Ljusnarsberg 28,5 procent.

Valmyndigheten påpekar att sedan valet kan det ha varit avhopp och ersättare kan ha kommit in och på så vis kan siffrorna ha ändrats något. Oavsett detta tillhör Trelleborgs kommun de absolut sämsta kommunerna i landet när det gäller andelen kvinnor i kommunfullmäktige.

Jag gick in och tittade på Trelleborgs kommuns hemsida över namnen på de folkvalda och där kunde jag jämföra valmyndighetens siffror med hemsidans namn. Och då blev det ännu tydligare:

Efter valnatten 2018 hade Sverigedemokraterna över 90 procent män i sin fullmäktigegrupp. Moderaterna hade över 80 procent män. Det kan, som nämnts tidigare, ha skett någon förändring sedan valresultatet blev klart men bilden av Trelleborgs fullmäktigeförsamling som en av landets mest mansdominerade är tydlig.

Är detta ett bekymmer? Ja, det tycker jag. Nog borde vi ha kommit längre i jämställdhetsarbetet. Nog borde en del partier i Trelleborg reflektera över hur de uppmuntrar och lyfter fram duktiga kvinnor i sitt parti. De kan till exempel snegla på grannen Vellinge som har Carina Wutzler (M) som kommunstyrelsens ordförande eller kolla på Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), som har samma position i Malmö.

För det här med kvinnor i politiken är viktigt, det visar forskningen. Kvinnliga politiker lyfter, enligt forskningen fram andra frågor än manliga politiker. Det kan till exempel handla om socialpolitik och välfärdsfrågor. Lena Wängnerud, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, forskar om representativ demokrati med huvudfokus på frågor om kvinnorepresentation och jämställdhet. Hon säger i en intervju: ”Om den politiska diskussionen blir för ensidig, speglar den inte den verklighet som är viktig för kvinnor”.

Det behövs flera kvinnliga politiker i Trelleborg! Det är dags att kommunfullmäktigeförsamlingen blir mer jämställd och det skulle öka såväl perspektiv som kompetens.

Magnus Quick

Annons
Annons
Annons
Annons