Annons
Insändare

Ogräs – en komplicerad fråga

Flera och insändare har skrivits av invånare som är upprörda över vad de anser vara minskad hantering av ogräs och ytor i Trelleborgs kommun. Det handlar inte om försummat arbete utan om miljöaspekter.
Publicerad 7 september 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kampen mot ogräs med till exempel endast hett vatten och att plocka bort ogräset mekaniskt, har visat sig övermäktigt, skriver Fredrik Schlyter och Ann Kajson Carlqvist.
Kampen mot ogräs med till exempel endast hett vatten och att plocka bort ogräset mekaniskt, har visat sig övermäktigt, skriver Fredrik Schlyter och Ann Kajson Carlqvist.Foto: Bo Åkesson

Största orsaken är att kommunen har tvingats ställa om, eftersom kemisk ogräsbearbetning inte längre är tillåten. Vi ger här lite bakgrundsfakta för att alla skall få inblick i arbetet med ogräsbekämpning.

Kommunen har senast i våras ansökt om tillstånd att få använda vissa bekämpningsmedel på hårdgjorda ytor och under vissa delar av året.

Annons

Ett exempel som förvaltningen har räknat ut är detta; ”Varje bekämpningstillfälle med hetvatten kräver i sin tur en resursåtgång i arbetstimmar tre gånger det bekämpningstillfälle som skulle kunna ha gjorts med kemisk bekämpning. Vidare så kräver ett normalt hetvattenaggregat en dieselförbrukning på cirka 0,016 liter per kvadratmeter, vilket motsvarar 35 liter diesel per bekämpningstillfälle i ytor om cirka 2 200 kvadratmeter.”

Kampen mot ogräs med till exempel endast hett vatten och att plocka bort ogräset mekaniskt, har alltså visat sig övermäktigt. Det går helt enkelt för fort för ogräset att komma tillbaka. Detta trots att både mer pengar och arbetstimmar har tillsatts och trots att vi i år haft många fler sommarjobbare som varit behjälpliga med att hålla snyggt i vår stad.

Tekniska serviceförvaltningen jobbar aktivt med att hitta lösningar både på kort och lång sikt, men det är en mycket komplex fråga som det inte finns några enkla lösningar på.

Det glädjande i all respons är att vi uppfattar att många trelleborgare värnar om sin vackra omgivning och så tydligt har reagerat när de ser något försämras. Vi delar trelleborgarnas glädje över vår vackra stad och arbetar ständigt med att bibehålla och förbättra den.

Fredrik Schlyter (M) Ordförande Teknisk Servicenämnd

Ann Kajson Carlqvist (M) Kommunstyrelses ordförande

Annons
Annons
Annons
Annons